Kapuśniak z kiszonej kapusty to zupa o charakterystycznym smaku, przygotowywana na bazie żeberek. Do jej stworzenia przyda się również odrobina słoniny. Przygotuj ją na niedzielny obiad. Bez wątpienia będzie doskonałym urozmaiceniem rodzinnego obiadu!
Co jest potrzebne na kapuśniak z kiszonej kapusty?
- 300 g kiszonej kapusty
- 250 g żeberek
- 200-300 g włoszczyzny
- 1 cebula
- 30 g słoniny
- 1 łyżka mąki
- 1 ząbek czosnku
- 1 liść laurowy
- 1 ziele angielskie
- Pieprz i sól do smaku
Jak przygotować kapuśniak z kiszonej kapusty?
Zacznij od umycia włoszczyzny. Obierz ją, włóż do garnka NATUR IRON i zalej 1,5 l wody. Posól i włóż do niej żeberka. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Zacznij gotować wywar na niewielkim ogniu. W osobnym garnku np. BLEND STONE zacznij gotować kapustę kiszoną pokrojoną na mniejsze kawałki z niewielką ilością wody.
Wywar przecedź po ok. 1-1,5 godziny gotowania. Rozdziel mięso od kości. Włoszczyznę pokrój na małe kawałki i połącz z kapustą i wywarem. Słoninę podsmaż z cebulą oraz mąką na patelni GRANITEX, aż stanie się jasnozłota. Wymieszaj z niewielką ilością wywaru i dodaj do zupy. Przypraw ją rozdrobnionym czosnkiem (przyda się do tego wyciskacz SOLID) oraz solą. Możesz podawać z np. ugotowanymi w osobnym garnku ziemniakami.