0

Przepis na kremowe risotto z borowikami

Przepis na ok. 3-4 porcje

Składniki:

  • 250 g świeżych borowików
  • 30 g suszonych grzybów
  • 750 ml bulionu
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 190 g ryżu do risotto, np. Arborio
  • 175 ml białego wina
  • 25 g masła
  • 25 g parmezanu
  • oliwa 
  • natka pietruszki 
  • sól
  • pieprz

Przepis na kremowe risotto z borowikami

Przygotowanie grzybów

Suszone grzyby namocz w 250 ml wody i gotuj 20 minut. Następnie grzyby przecedź przez sitko, pokrój i odstaw. Pozostałą wodę z gotowania suszonych grzybów połącz z bulionem. Borowiki pokrój w plastry i smaż na łyżce masła przez ok. 10 minut, potem odstaw.
 

Przepis na kremowe risotto z borowikami

 

Przygotowanie risotto

Drobno posiekaną szalotkę i czosnek podsmażaj na oliwie około 5 minut do miękkości (do smażenia polecamy patelnię GRANITEX). Dodaj suszone grzyby i dopraw solą, a następnie wymieszaj. Wsyp ryż i podsmażaj całość ok. 3 minuty. Następnie wlej wino i zaczekaj aż się wchłonie, a alkohol wyparuje. Następnie wlej pół szklanki gorącego bulionu, gotuj na wolnym ogniu i czekaj aż płyn się wchłonie. Pamiętaj o częstym mieszaniu. Czynność powtarzaj do momentu aż ryż będzie miękki na zewnątrz, a wewnątrz pozostanie al dente, zajmie to około 18 minut. Risotto powinno być kremowe, pulchne i delikatne.

Przepis na kremowe risotto z borowikami

Gotowe risotto zdejmij z palnika, dodaj pozostałe borowiki, garść posiekanej natki pietruszki, parmezan, pozostałe masło, świeżo zmielony pieprz. Całość wymieszaj i od razu podawaj.

Przepis na kremowe risotto z borowikami

 

Autor Przepisu:
Adam Borowicz
Adam Borowicz – kucharz ze Śląska, popularny vloger, autor i gospodarz wielu znanych programów kulinarnych m.in. „To je Borowicz" w TVP oraz „Co je Borowicz na Śląsku" na antenie Canal+ Kuchnia. Charyzmatyczna postać i wymagający juror (możecie kojarzyć go m.in. z jury I edycji „Family Food Fight. Pojedynek na smaki"), który obecnie inspiruje kulinarnie w programach grupy mediowej Polsatu.

Łączy pasję i pracę — w poszukiwaniu nowych smaków odwiedził ponad 40 krajów. Bardzo ceni różnorodność kuchni świata, ale kocha również śląskie smaki, tworząc z nich wyśmienite sezonowe dania.
Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2023

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności