Przepis na ok. 3-4 porcje
Składniki:
- 250 g świeżych borowików
- 30 g suszonych grzybów
- 750 ml bulionu
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 190 g ryżu do risotto, np. Arborio
- 175 ml białego wina
- 25 g masła
- 25 g parmezanu
- oliwa
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Przepis na kremowe risotto z borowikami
Przygotowanie grzybów
Suszone grzyby namocz w 250 ml wody i gotuj 20 minut. Następnie grzyby przecedź przez sitko, pokrój i odstaw. Pozostałą wodę z gotowania suszonych grzybów połącz z bulionem. Borowiki pokrój w plastry i smaż na łyżce masła przez ok. 10 minut, potem odstaw.
Przygotowanie risotto
Drobno posiekaną szalotkę i czosnek podsmażaj na oliwie około 5 minut do miękkości (do smażenia polecamy patelnię GRANITEX). Dodaj suszone grzyby i dopraw solą, a następnie wymieszaj. Wsyp ryż i podsmażaj całość ok. 3 minuty. Następnie wlej wino i zaczekaj aż się wchłonie, a alkohol wyparuje. Następnie wlej pół szklanki gorącego bulionu, gotuj na wolnym ogniu i czekaj aż płyn się wchłonie. Pamiętaj o częstym mieszaniu. Czynność powtarzaj do momentu aż ryż będzie miękki na zewnątrz, a wewnątrz pozostanie al dente, zajmie to około 18 minut. Risotto powinno być kremowe, pulchne i delikatne.
Gotowe risotto zdejmij z palnika, dodaj pozostałe borowiki, garść posiekanej natki pietruszki, parmezan, pozostałe masło, świeżo zmielony pieprz. Całość wymieszaj i od razu podawaj.
Autor Przepisu:
Adam Borowicz – kucharz ze Śląska, popularny vloger, autor i gospodarz wielu znanych programów kulinarnych m.in. „To je Borowicz" w TVP oraz „Co je Borowicz na Śląsku" na antenie Canal+ Kuchnia. Charyzmatyczna postać i wymagający juror (możecie kojarzyć go m.in. z jury I edycji „Family Food Fight. Pojedynek na smaki"), który obecnie inspiruje kulinarnie w programach grupy mediowej Polsatu.
Łączy pasję i pracę — w poszukiwaniu nowych smaków odwiedził ponad 40 krajów. Bardzo ceni różnorodność kuchni świata, ale kocha również śląskie smaki, tworząc z nich wyśmienite sezonowe dania.