0

Przepis na naleśniki w sosie pomarańczowym

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 ½ szklanki mleka
  • ¼ szklanki wody
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki oleju
  • mała szczypta soli

Składniki na sos:

  • 40 g cukru
  • 50 g masła
  • 2 duże pomarańcze

Przepis na naleśniki w sosie pomarańczowym

Jak przygotować naleśniki w sosie pomarańczowym?

Wszystkie składniki na ciasto łączymy i smażymy cieniutkie naleśniki na patelni naleśnikowej (np. Granitex).

Przepis na naleśniki w sosie pomarańczowym – Patelnia do naleśników 25 cm GRANITEX

Na zdjęciu: Patelnia do naleśników 25 cm GRANITEX
 

Następnie na suchą, głęboką patelnię wysypujemy cukier i karmelizujemy (nie mieszamy cukru, możemy jedynie lekko poruszać patelnią). Gdy cukier się skarmelizuje ściągamy patelnię z ognia, dodajemy masło i mieszamy, następnie dolewamy sok z pomarańczy. 4 naleśniki składamy w kształt chusteczki i układamy na patelni obok siebie. Patelnię stawiamy na bardzo mały ogień (temperaturę) i karmelizujemy naleśniki na sosie po około minucie z każdej strony. Naleśniki wykładamy na talerz.

Przepis na naleśniki w sosie pomarańczowym

Autorka przepisu: Marlena Cichocka z profilu @marlenagotuje 
Wielbicielka gotowania, fotografka kulinarna, organizatorka warsztatów i pokazów kulinarnych. Marzy o własnej restauracji i o pracy, w której będzie karmić ludzi dobrym jedzeniem. 
Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2022

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności