0

Przepis na naleśniki z Alandów na szybko

Naleśniki z Alandów na szybko to przepis na śniadanie, które przygotujesz w ciągu kilku minut. Pamiętaj jednak, aby użyć dodatku prawdziwej wanilii. Przepis został przygotowany przed Adama Borowicza.

Składniki:

Ciasto na naleśniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 10 g masła
  • 1 jajko
  • Szczypta soli
  • 50 ml gazowanej wody
  • Olej rzepakowy

Nadzienie do naleśników

  • 500 g drobno zmielonego twarogu
  • 1,5 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • Szczypta cynamonu
  • Duża szczypta cukru waniliowego (nie wanilinowego!)
  • Świeża laska wanilii

Mus śliwkowy

  • 500 g śliwek (świeżych lub mrożonych)
  • 1/3 szklanki wody
  • 2 łyżki cukru

Składniki na ok. 3 porcje.

Jak przygotować naleśniki z Alandów na śniadanie?

Do niezbyt dużego garnka dodaj śliwki. Dodaj do nich wody tak, aby pokrywała je w ok. 1/3. Zacznij je podgrzewać. Powinny się skarmelizować i puścić sok. Po czasie dodaj cukier. Gotuj, aż płyn zredukuje się i zgęstnieje.

Do miski dodaj szklankę przesianej mąki i jajko. Stopniowo dolewaj do nich mleko. Aby ciasto było bardziej elastyczne, dobrze jest dodać odrobinę wody gazowanej. Wszystko wymieszaj za pomocą trzepaczki. Cały czas mieszając, dodaj rozpuszczone masło. Ciasto powinno mieć lejącą się konsystencje, nieco rzadszą niż kisiel. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, możesz dodać mleka. Odstaw na kilka minut.

Wyciągnij drobno zmielony twarożek (można go samodzielnie zmielić). Zmieszaj go z kwaśną śmietaną, cukrem pudrem, cynamonem i cukrem waniliowym. Otwórz laskę wanilii i wyciągnij ze środka nasionka, które następnie dodaj do masy twarogowej.

Za pomocą silikonowego pędzelka NATUR rozprowadź na patelni do naleśników GRANITEX olej rzepakowy. Rozgrzej powierzchnię i wlej na nie ciasto, rozlewając je tak, by powstała cienka warstwa.

Na brzeg naleśnika nałóż twarożek i zawiń ciasto, tworząc „roladę”. Podaj naleśniki, układając dwa obok siebie. Jeden przekrój, aby pokazać wnętrze, a na górę nałóż mus ze śliwek. Możesz ozdobić potrawę pokrojonymi truskawkami oraz miętą i posypać cynamonem.

 

Zobacz, jak przygotować danie!

 

Autor Przepisu:

Adam Borowicz

Adam Borowicz – kucharz ze Śląska, popularny vloger, autor i gospodarz wielu znanych programów kulinarnych m.in. „To je Borowicz" w TVP oraz „Co je Borowicz na Śląsku" na antenie Canal+ Kuchnia. Charyzmatyczna postać i wymagający juror (możecie kojarzyć go m.in. z jury I edycji „Family Food Fight. Pojedynek na smaki"), który obecnie inspiruje kulinarnie w programach grupy mediowej Polsatu.

Łączy pasję i pracę — w poszukiwaniu nowych smaków odwiedził ponad 40 krajów. Bardzo ceni różnorodność kuchni świata, ale kocha również śląskie smaki, tworząc z nich wyśmienite sezonowe dania.

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2023

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności