Lista składników na minimum 2 osoby.
Sałatka:
- 500 g mix pomidorków koktajlowych i pomidorów
- 1 ogórek szklarniowy lub 4 ogórki gruntowe
- 1 podłużna papryka żółta lub pół zielonej papryki, pół czerwonej (może być więcej)
- 1 czerwona cebula
- 120 g sera feta
- 1 garść greckich oliwek
- sól
- pieprz
- dzikie greckie oregano (lub zwykłe suszone)
- oliwa (najlepiej grecka)
- opcjonalnie: sok z cytryny lub ocet winny, rozmaryn, ząbek czosnku
Grzanki:
- 120 g ser halloumi
- czerstwa bułka lub chleb
Witajcie w Grecji!
Zaczynamy od dokładnego umycia wszystkich warzyw oraz oczyszczenia papryk i wyjęcia z nich gniazd nasiennych, by chwilę później pokroić je w paski, plastry lub kostkę.
Na zdjęciu: Zestaw noży w bloku NATUR
Pomidory możemy pokroić w zależności od ich wielkości na 2,4,8 lub nawet 16 części pamiętając, by robić to na desce, nie w powietrzu, szczególnie jeśli dysponujecie ostrym nożem do warzyw (a tylko takim powinniście pracować).
Na zdjęciu: Deska do krojenia dębowa NATUR
Ogórki zostają w skórze — to również jedna z tajemnic innego greckiego klasyka — dipu tzatziki. Wystarczy przekroić je na pół, a potem na plasterki lub większe kwadraciki i gotowe.
Cebulę obieramy ze skorupki, pamiętając o zostawieniu ogonka, który niezwykle ułatwi nam sprawne posiekanie tego warzywa. Po przekrojeniu na pół siekamy ją w piórka.
Na zdjęciu: Komplet 3 noży Smart Color
Do tej sałatki zawsze wybierajcie oliwki pochodzące z Grecji, gdyż to właśnie ten smak podkreśli danie.
Składniki wrzucam do miski lub zamykanego hermetycznie pojemnika, posypujemy konkretną szczyptą soli i mieszamy bardzo dokładnie. W greckiej sałatce najdoskonalszą jej częścią są soki, które wypłynęły z warzyw, i połączyły się z oliwą, ziołami oraz kawałeczkami fety. Takim deserem nasącza się pieczywo i wypija aż do ostatniej kropelki.
Na zdjęciu: Zestaw akcesoriów NATUR
Po zasoleniu warzyw dajemy im chwilę, by puściły upragnione soki, a następnie dodajemy oliwę, oliwki, dużą szczyptę roztartego oregano oraz odrobinę świeżo startego pieprzu. Raz jeszcze mieszamy wszystko dokładnie, a na koniec w zależności od preferencji układamy fetę. Grecy często kładą jej wielki kawał, tak, by każdy z jedzących mógł ukroić sobie idealną jej część, uzależnioną od indywidualnych upodobań lub intensywności smaku sera.
Dzieło wieńczy najdoskonalsza grecka oliwa, dużo oliwy. Opcjonalnie danie możemy skropić sokiem z cytryny lub octem z winogron. To wszystko!
Pora na super sandwich z grillowanym serem halloumi i sałatką grecką. Do jego przygotowania potrzebne będą ser halloumi, czerstwe pieczywo i oczywiście przygotowana już wcześniej sałatka.
Na zdjęciu: Patelnia grillowa NATUR 28 cm
By przygotować ser w super wersji, wykorzystamy patelnię grillową i podsmażymy go na odrobinie oleju lub oliwy, tak by jego konsystencja z twardej zamieniła się w miękką. Łatwo to sprawdzić naciskając ser palcem lub łopatką.
Z czerstwym pieczywem najlepiej poradzi sobie ostry nóż do chleba, którym kroimy dosyć grube pajdy, by chwilę później obtoczyć je dokładnie, acz delikatnie — wodą, najlepiej sprawdzi się tutaj spryskiwacz do kwiatków. Wody musi być mało, ale musi być wszędzie.
Chleb przed grillowaniem smarujemy pędzelkiem nasączonym oliwą. Wszystkie kromki posypujemy roztartym oregano, rozmarynem lub nacieramy przeciętym ząbkiem czosnku — możliwe jest również wykorzystanie tych wszystkich dodatków.
Na zdjęciu: Tasak do ziół z deską NATUR
Ważne, by tak zsynchronizować działania, by grzanka i ser były gorące, zatem możemy zacząć od sera, gdyż ten będzie potrzebował nieco więcej czasu. Podczas grillowania jedno i drugie można z wyczuciem docisnąć równomiernie do dna patelni, co przyśpieszy cały proces. Ważne, by patelnia była nie za gorąca i by produkty zmieniały swoje struktury stopniowo, a nie spaliły się jedynie z wierzchu.
Taka kanapka najładniej wygląda i smakuje, kiedy położymy ją prosto na desce.
Aromatyczna grzanka, pachnący ser i soczysta porcja sałatki greckiej — czego chcieć więcej.
