0

Przepis na sos w stylu soubisse

Sos w stylu soubise jest zainspirowany francuskim sosem cebulowym. Tworzy się go na bazie beszamelu, czyli podstawowej, jasnej masy z zasmażki oraz mleka. Tradycyjnie soubise jest podawany do baraniny, jednak ten przepis pasuje również do różnych innych mięs. Naprawdę warto go sprawdzić we własnej kuchni!

Składniki:

  • 4 cebule średniej wielkości
  • 2 łyżki masła
  • 250 ml mleka 2%
  • szczypta pieprzu i cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 250 ml śmietany
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka soku cytrynowego

Jak przygotować sos soubise?

Cebulę posiekaj za pomocą ostrego noża PRESTIGE i duś ją z masłem na patelni SOLID LITE. Nie powinna się zarumienić, a jedynie rozkleić i zaszklić. Zalej ją mlekiem i gotuj, a następnie całość zblenduj albo przetrzyj przez sito. Dodaj cukier, pieprz oraz mąkę wymieszaną ze śmietaną. Zagotuj go. Na samym końcu do wrzącego susu dodaj łyżkę masła oraz sok z cytryny. Podawaj do baraniny lub innych mięs. Możesz od razu polać nim potrawy lub podać go w wygodnej salaterce RETRO. Smacznego!

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2023

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności