Sos w stylu soubise jest zainspirowany francuskim sosem cebulowym. Tworzy się go na bazie beszamelu, czyli podstawowej, jasnej masy z zasmażki oraz mleka. Tradycyjnie soubise jest podawany do baraniny, jednak ten przepis pasuje również do różnych innych mięs. Naprawdę warto go sprawdzić we własnej kuchni!
Składniki:
- 4 cebule średniej wielkości
- 2 łyżki masła
- 250 ml mleka 2%
- szczypta pieprzu i cukru
- 2 łyżki mąki
- 250 ml śmietany
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka soku cytrynowego
Jak przygotować sos soubise?
Cebulę posiekaj za pomocą ostrego noża PRESTIGE i duś ją z masłem na patelni SOLID LITE. Nie powinna się zarumienić, a jedynie rozkleić i zaszklić. Zalej ją mlekiem i gotuj, a następnie całość zblenduj albo przetrzyj przez sito. Dodaj cukier, pieprz oraz mąkę wymieszaną ze śmietaną. Zagotuj go. Na samym końcu do wrzącego susu dodaj łyżkę masła oraz sok z cytryny. Podawaj do baraniny lub innych mięs. Możesz od razu polać nim potrawy lub podać go w wygodnej salaterce RETRO. Smacznego!