Świąteczny nadziewany klops to naprawdę smaczne danie, które przygotujesz w piekarniku. Można podawać go na ciepło, jednak po wystygnięciu również smakuje znakomicie. Z tego powodu to idealne danie na np. Wielkanoc, kiedy chcesz w trakcie 2-3 dni ograniczyć gotowanie do minimum.
Składniki:
- 750 g mięsa mielonego wieprzowego lub wołowego
- 1 czerstwa bułka
- 1 średniej wielkości cebula
- 5 średniej wielkości jajek
- sól i pieprz wg. uznania
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka masła klarowanego
Jak przygotować świątecznego nadziewanego klopsa?
Mięso zmiel w maszynce. Bułkę namocz, odciśnij z niej nadmiar wody i dodaj ją do mięsa. Przypraw do smaku, używając soli i pieprzu. Dodaj do masy również jedno jajko i wszystko dokładnie wyrób. Masa powinna stać się jednolita i klejąca.
Pozostałe cztery jajka ugotuj na twardo w rondelku. Następnie natkę pietruszki posiekaj za pomocą ostrego noża, a jajka po wystudzeniu obierz ze skorupek.
Stolnicę lub blat delikatnie zwilż. Wyłóż na nią masę, kształtując ją w prostokąt. Obrane jajka obtocz w posiekanej natce pietruszki. Jeśli chcesz, możesz posypać je do smaku zmieloną papryką. Następnie zetnij końcówki jajek i układaj je pośrodku masy, jedno za drugim, obok siebie. Ich końcówki powinny do siebie przylegać. Zawiń brzegi masy mięsnej jeden na drugi, a następnie wyrównaj ręką. Suchą część stolnicy posyp bułką tartą i obtocz w niej klops.
Zachowując ostrożność, przełóż masę na pokrytą tłuszczem blachę, bądź do garnka żeliwnego. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180°C i upiecz (to powinno zająć ok. 60 minut). Następnie wyjmij klopsa z piekarnika, zaś na samą blachę dodaj trochę wody, tworząc sos z pozostałego tłuszczu. Zagęść go za pomocą mąki. Z masy możesz przygotować też np. dwie lub trzy okrągłe klopsy. Podawaj dowolnie, np. z ziemniakami, żółtym serem czy sosem pomidorowym. Smacznego!