0

Przepis na wegański pad thai z tofu

Składniki dla 2 osób:

Pad thai:

  • 150 - 200 g tofu 
  • 1 cebula 
  • limonka, kolendra – wedle uznania 
  • makaron ryżowy (wstążki najlepiej 3 do 5 mm) - ⅓ lub pół małej paczki
  • olej roślinny do smażenia
  • 3-4 jajka “0”  
  • pokruszone prażone orzeszki ziemne 
  • 100 g kiełki fasoli mung
  • 1 cała dymka lub ½ pęczka szczypiorku 

Sos:

  • 3 łyżki wegańskiego sosu rybnego
  • 2 łyżki pasty tamaryndowej 
  • 3 łyżki cukru palmowego
  • łyżka sosu sriracha lub ½ łyżki płatków chilli – opcjonalnie

 

Jak zrobić wegański pad thai z tofu?

Zaczynamy od przygotowania sosu. Zalewamy miąższ tamaryndowca gorącą wodą i odstawiamy na kwadrans, kilka razy w nim mieszając. Miąższ przecedzamy przez sitko i przelewamy jego płynną część na patelnię. Ustawiamy na małym ogniu, dodajemy wegański sos rybny i cukier palmowy. Mieszamy i czekamy, aż cukier się rozpuści. Próbujemy, sos powinien mieć płynną konsystencję i zrównoważony smak. Najważniejsze są nasze preferencje, ale chodzi o harmonię pomiędzy smakiem kwaśnym, słodkim i słonym i odrobiną ostrości, którą na końcu dodajemy, zgodnie z własnym uznaniem.

Makaron umieszczamy w misce i zalewamy zimną wodą. Obieramy cebulę i kroimy ją w drobną kostkę. Tofu kroimy w grubą kostkę, dymkę w dłuższe słupki. Kiełki myjemy pod zimną wodą i odcedzamy. Orzeszki siekamy lub ugniatamy w moździerzu, a następnie prażymy je na suchej patelni.

Przepis na wegański pad thai z tofu – Patelnia Wok GRANITEX 28 cm

Na zdjęciu: Patelnia Wok GRANITEX 28 cm
 

Wok (polecamy model Granitex 28 cm) lub dużą wysoką patelnię ustawiamy na średnim ogniu i rozgrzewamy w niej olej. Podsmażamy na nim cebulę. Po chwili wrzucamy tofu, dymkę i kiełki. Kiedy się zeszklą, dorzucamy odsączony makaron i doprawiamy go połową sosu do pad thaia. Mieszamy wszystko dynamicznie. Makaron ma się połączyć z resztą składników. Próbujemy, dodajemy resztę sosu, jeśli czujemy taką potrzebę. Podsmażony makaron odsuwamy na połowę patelni, robiąc miejsce na usmażenie jajek. Podsmażone jajka mieszamy z makaronem, całość posypujemy orzeszkami. Podajemy z limonką, świeżą posiekaną lub porwaną kolendrą, posiekanym szczypiorem lub dymką i opcjonalnie suszonymi płatkami chili.

 

Autor Przepisu:
Kuba Korczak – szef kuchni i orędownik idei zero waste. Od ponad dekady zajmuje się promowaniem najdoskonalszych polskich produktów. Organizuje i realizuje pokazy, warsztaty, mistrzostwa i inne wydarzenia kulinarne na całym świecie.
Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2022

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności