Zakwas do barszczu żytniego, czyli żurku, przygotowuje się naprawdę prosto. Musisz się jednak uzbroić w trochę cierpliwości. Zupę zrobisz z niego dopiero po tygodniu! Do jego przygotowania przydadzą się dwa rodzaje mąki. Dodatkowo warto zakupić również przyprawy i czosnek. Przydatny będzie również chleb razowy, jednak możesz w tym przypadku wykorzystać czerstwy, np. sprzed 2-3 dni.
Składniki:
- 250 g mąki żytniej pytlowej
- 250 g mąki żytniej razowej
- 2-3 l wody
- 1 listek laurowy
- skórka z chleba razowego (z pozostałej części zrób np. grzanki)
- cukier wg. uznania
- 1 ząbek czosnku
Jak przygotować zakwas do barszczu żytniego?
Obydwie mąki wymieszaj ze sobą dokładnie. Zalej je przegotowaną, jeszcze letnią wodą. Dodaj listek laurowy oraz skórkę z chleba razowego. Następnie naczynie obwiąż za pomocą ściereczki i odstaw ja na 4-5 dni do ciepłego miejsca. Barszcz powinien zakisnąć.
Jeśli masz taką potrzebę, możesz następnie przechowywać tak przygotowaną masę przez kilka dni w chłodnym miejscu, np. lodówce lub spiżarce. Na tak przygotowanej bazie możesz ugotować zupę w różnych wariacjach. Użyj do tego garnka żeliwnego NATUR IRON 5 l.