0

Przepis na zakwas do barszczu żytniego (żurku)

Zakwas do barszczu żytniego, czyli żurku, przygotowuje się naprawdę prosto. Musisz się jednak uzbroić w trochę cierpliwości. Zupę zrobisz z niego dopiero po tygodniu! Do jego przygotowania przydadzą się dwa rodzaje mąki. Dodatkowo warto zakupić również przyprawy i czosnek. Przydatny będzie również chleb razowy, jednak możesz w tym przypadku wykorzystać czerstwy, np. sprzed 2-3 dni.

Składniki:

  • 250 g mąki żytniej pytlowej
  • 250 g mąki żytniej razowej
  • 2-3 l wody
  • 1 listek laurowy
  • skórka z chleba razowego (z pozostałej części zrób np. grzanki)
  • cukier wg. uznania
  • 1 ząbek czosnku

Jak przygotować zakwas do barszczu żytniego?

Obydwie mąki wymieszaj ze sobą dokładnie. Zalej je przegotowaną, jeszcze letnią wodą. Dodaj listek laurowy oraz skórkę z chleba razowego. Następnie naczynie obwiąż za pomocą ściereczki i odstaw ja na 4-5 dni do ciepłego miejsca. Barszcz powinien zakisnąć.

Jeśli masz taką potrzebę, możesz następnie przechowywać tak przygotowaną masę przez kilka dni w chłodnym miejscu, np. lodówce lub spiżarce. Na tak przygotowanej bazie możesz ugotować zupę w różnych wariacjach. Użyj do tego garnka żeliwnego NATUR IRON 5 l.

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2023

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności