Przepis na zupę dyniową

Przepis na zupę dyniową

Skladniki:

  • 1 kg dyni
  • 250 g ziemniaków
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 50 g masła
  • 2 średnie cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka pieprzu Cayenne
  • 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
  • 100 g śmietanki 30%

Przygotowanie:

Obieramy dynię ze skórki, usuwamy środek, a miąższ kroimy w grubą kostkę.

Ziemniaki płuczemy pod bieżącą wodą, obieramy i kroimy również w kostkę.

Cebulę i czosnek obieramy, drobno kroimy.

W średnim garnku roztapiamy masło, smażymy cebulę i czosnek, aż zmiękną.

Do garnka dodajemy dynie, ziemniaki oraz przyprawy. Całość mieszamy.

Wlewamy gorący bulion do garnka, przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy płomień, dolewamy śmietankę, mieszamy zupę i gotujemy ją przez 30 minut, aż warzywa zmiękną.

Na koniec blendujemy zupę na aksamitny krem.

Wskazówka:

Do przygotowania zupy dyniowej polecamy garnek 4,5 l Simple.

Garnek 4,5 l Simple

 


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności