Skladniki:
- 1 kg dyni
- 250 g ziemniaków
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 50 g masła
- 2 średnie cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka pieprzu Cayenne
- 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
- 100 g śmietanki 30%
Na zdjęciu: Zestaw garnków 10 el. AMBIENTE
Przygotowanie:
Rozpocznij od przygotowania dyni. Obierz dynię ze skórki i usuń środek. Miąższ pokrój w grubą kostkę.
Umyte i obrane ziemniaki również pokrój w kostkę.
Na zdjęciu: Komplet 3 noży Smart Color
Obierz cebulę oraz czosnek, a następnie drobno posiekaj.
Do ugotowania zupy wybierz garnek średniej wielkości. Roztop w nim masło i dodaj cebulę z czosnkiem. Smaż do momentu, aż zmiękną. Dodaj do nich pokrojoną dynię, ziemniaki oraz przyprawy i regularnie mieszaj.
Na zdjęciu: Zestaw garnków Prime
Gdy składniki lekko zmiękną, dolej gorący bulion i doprowadź potrawę do wrzenia (najlepiej pod przykryciem). Po tym czasie zmniejsz płomień. Do zupy dodaj śmietanę 30% i gotuj jeszcze przez 30 minut, stale mieszając.
Na zdjęciu: Zestaw akcesoriów Natur
Na koniec zblenduj danie tak, aby powstał aksamitny krem. Po przelaniu na talerze możesz udekorować zupę grzankami, pestkami z dyni lub natką pietruszki.