Zupa dyniowa jest pyszna, rozgrzewająca i doskonale sprawdzi się dla każdego, kto kocha jesień. Jak ją przygotować krok po kroku? Na pewno warto zacząć od przygotowania odpowiednich naczyń i narzędzi, takich jak garnki, noże czy akcesoria kuchenne, np. deski do krojenia. Zrób też listę zakupów, aby nabyć wszystkie potrzebne składniki.
Co jest Ci potrzebne na zupę dyniową?
- 1 kg dyni
- 250 g ziemniaków
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 50 g masła
- 2 średnie cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka pieprzu Cayenne
- 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
- 100 g śmietanki 30%
Co na zupę dyniową?
Rozpocznij od przygotowania dyni. Obierz dynię ze skórki i usuń środek. Miąższ pokrój w grubą kostkę. Umyte i obrane ziemniaki również pokrój w kostkę.
Obierz cebulę oraz czosnek, a następnie drobno posiekaj. Do ugotowania zupy wybierz garnek średniej wielkości. Roztop w nim masło i dodaj cebulę z czosnkiem. Smaż do momentu, aż zmiękną. Dodaj do nich pokrojoną dynię, ziemniaki oraz przyprawy i regularnie mieszaj.
Gdy składniki lekko zmiękną, dolej gorący bulion i doprowadź potrawę do wrzenia (najlepiej pod przykryciem). Po tym czasie zmniejsz płomień. Do zupy dodaj śmietanę 30% i gotuj jeszcze przez 30 minut, stale mieszając. Na koniec zblenduj danie tak, aby powstał aksamitny krem. Po przelaniu na talerze możesz udekorować zupę grzankami, pestkami z dyni lub natką pietruszki.
Jaką dynię wybrać?
Szukając idealnej dyni, zwróć uwagę na jej skórkę. Postaw na warzywo, które wygląda na zdrowe i ma gładką skórę. Zwróć też uwagę na jego wielkość. Do przygotowywania dań wybieraj dynie średniej wielkości – takie są o wiele łatwiejsze w krojeniu!
Kiedy trwa sezon na dynie?
Sezon na dynie rozpoczyna się mniej więcej na początku lipca. Trwa aż do pierwszych przymrozków. Ważne jest jednak to, że warzywa te należy zebrać nim te się pojawią, ponieważ nawet lekko przymrożone dynie znacznie tracą na swojej jakości i smaku.
Co podać do zupy z dyni?
Do zupy z dyni możesz podać dowolne duże danie. Warto jednak stworzyć posiłek z wykorzystaniem sezonowych owoców i warzyw. Na przykład jesienią możesz stworzyć pieczeń mięsną z dodatkiem jabłek. To na pewno będzie wyśmienity obiad!