0

Rosół z gęsi

Składniki:

  • 4 litry wody
  • 1 porcja gęsiny na rosół: korpus, skrzydła i szyja
  • 2 korzenie pietruszki
  • Połowa korzenia selera
  • 2 średnie pory
  • 5 marchewek
  • 3 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 listki laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 4 goździki
  • Pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Mięso płuczemy pod zimną wodą.

Pietruszkę, seler, marchewkę obieramy i kroimy na trzy części.

Cebulę i czosnek obieramy i kroimy na pół.

Do dużego garnka wlewamy zimną wodę, dodajemy pokrojone warzywa i części gęsiny.

Wrzucamy listki laurowe, przyprawy i łyżkę soli, mieszamy.

Gdy woda w garnku zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień, ściągamy łyżką pianę powstałą na górze wywaru, którą wyrzucamy.

Następnie przykrywamy garnek i gotujemy wywar przez 2 godziny.

Wskazówka:

Do przygotowania rosołu z gęsiny polecamy duży garnek Simple 7l.

Garnek Simple 7l

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2019

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności