0

Rosół z gęsi

Składniki:

  • 4 litry wody
  • 1 porcja gęsiny na rosół: korpus, skrzydła i szyja
  • 2 korzenie pietruszki
  • Połowa korzenia selera
  • 2 średnie pory
  • 5 marchewek
  • 3 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 listki laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 4 goździki
  • Pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • Sól i pieprz do smaku

Jak zrobić rosół z gęsi?

Mięso opłucz pod bieżącą wodą.

Pietruszkę, seler oraz marchewkę umyj, obierz i pokrój na większe kawałki. Polecamy ostre noże w bloku FINE.

Rosół z gęsi – Zestaw noży w bloku FINE

Na zdjęciu: Zestaw noży w bloku FINE
 

Cebulę oraz czosnek obierz i przekrój na pół.

Do dużego garnka np. SIMPLE o pojemności 7 litrów wlej zimną wodę, dodaj pokrojone warzywa oraz gęsinę.

Rosół z gęsi – Duży garnek SIMPLE 7.0l

Na zdjęciu: Duży garnek SIMPLE 7.0l
 

Dodaj liście laurowe, sól oraz pozostałe przyprawy.

Doprowadź wodę do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień. Jeśli na powierzchni wywaru powstanie piana zdejmij ją łyżką.

Gotuj wywar pod przykryciem. Rosół z gęsi będzie gotowy po ok. 2 godzinach.

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2023

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności