Składniki:
- 4 litry wody
- 1 porcja gęsiny na rosół: korpus, skrzydła i szyja
- 2 korzenie pietruszki
- Połowa korzenia selera
- 2 średnie pory
- 5 marchewek
- 3 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- 4 listki laurowe
- 5 kulek ziela angielskiego
- 4 goździki
- Pół łyżeczki mielonego cynamonu
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Mięso płuczemy pod zimną wodą.
Pietruszkę, seler, marchewkę obieramy i kroimy na trzy części.
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy na pół.
Do dużego garnka wlewamy zimną wodę, dodajemy pokrojone warzywa i części gęsiny.
Wrzucamy listki laurowe, przyprawy i łyżkę soli, mieszamy.
Gdy woda w garnku zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień, ściągamy łyżką pianę powstałą na górze wywaru, którą wyrzucamy.
Następnie przykrywamy garnek i gotujemy wywar przez 2 godziny.
Wskazówka:
Do przygotowania rosołu z gęsiny polecamy duży garnek Simple 7l.