Składniki:
- 4 litry wody
- 1 porcja gęsiny na rosół: korpus, skrzydła i szyja
- 2 korzenie pietruszki
- Połowa korzenia selera
- 2 średnie pory
- 5 marchewek
- 3 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- 4 listki laurowe
- 5 kulek ziela angielskiego
- 4 goździki
- Pół łyżeczki mielonego cynamonu
- Sól i pieprz do smaku
Jak zrobić rosół z gęsi?
Mięso opłucz pod bieżącą wodą.
Pietruszkę, seler oraz marchewkę umyj, obierz i pokrój na większe kawałki. Polecamy ostre noże w bloku FINE.
Na zdjęciu: Zestaw noży w bloku FINE
Cebulę oraz czosnek obierz i przekrój na pół.
Do dużego garnka np. SIMPLE o pojemności 7 litrów wlej zimną wodę, dodaj pokrojone warzywa oraz gęsinę.
Na zdjęciu: Duży garnek SIMPLE 7.0l
Dodaj liście laurowe, sól oraz pozostałe przyprawy.
Doprowadź wodę do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień. Jeśli na powierzchni wywaru powstanie piana zdejmij ją łyżką.
Gotuj wywar pod przykryciem. Rosół z gęsi będzie gotowy po ok. 2 godzinach.