Składniki:
- 2 jajka
- 4 plastry boczku
- 6 liści sałaty lodowej
- 15 pomidorków cherry
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy
- 3 łyżeczki słodkiej musztardy
- Dwie garście grzanek
- Sól i pieprz
Jak przygotować sałatkę z jajkiem, pomidorkami cherry i chrupiącym boczkiem?
Rozpocznij od ugotowania jajek na twardo.
Na patelni grillowej (np. Natur 28 cm) podsmaż plastry boczku, aż staną się chrupiące.
Na zdjęciu: Patelnia grillowa NATUR 28 cm
Umyj liście sałaty lodowej i pokrój je na mniejsze kawałki.
Pomidorki cherry pokrój na połówki.
Przygotuj dressing. W misce wymieszaj 1 łyżkę wody, sok z cytryny, oliwę z oliwek i musztardę. Całość dopraw solą i pieprzem.
Ugotowane jajka odstaw na bok do wystygnięcia. Następnie obierz je i pokrój na ćwiartki.
Na 2 talerzach ułóż sałatę, boczek, pomidorki, grzanki oraz jajka. Całość polej dressingiem tuż przed podaniem.