Sałatka z jajkiem, pomidorkami cherry i chrupiącym boczkiem

Sałatka z jajkiem, pomidorkami cherry i chrupiącym boczkiem

Składniki:

  • 2 jajka
  • 4 plastry boczku
  • 6 liści sałaty lodowej
  • 15 pomidorków cherry
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżeczki słodkiej musztardy
  • Dwie garście grzanek
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

Gotujemy jajka na twardo.

Na patelni grillowej grillujemy plastry boczku, aż będą chrupiące.

Płuczemy liście sałaty lodowej. Kroimy je na mniejsze kawałki.

Pomidorki przekrawamy na pół.

Aby przygotować dressing, w misce mieszamy 1 łyżkę wody z sokiem z cytryny, oliwą z oliwek i musztardą. Całość doprawiamy solą i pieprzem.

Gdy jajka się ugotują, odstawiamy je do ostygnięcia, a następnie obieramy i  kroimy w ćwiartki.

Na dwóch talerzach układamy sałatę, następnie dodajemy plastry boczku, pomidorki cherry, grzanki i ćwiartki jajek. Na koniec polewamy każdą z porcji dressingiem.

Wskazówka:

Aby przygotować powyższą sałatkę polecamy nóż do jarzyn Deco Black.

Zestaw noży kuchennych Deco Black


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności