0

Sos beszamelowy do lasagne

Składniki:

  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki mleka
  • 4 łyżki mąki
  • Gałka muszkatołowa
  • Sok z cytryny
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

W rondelku rozpuszczamy masło na średniej mocy palnika.

Następnie dodajemy mąkę i szybko mieszamy, aby nie powstały grudki.

Wlewamy mleko i ponownie dokładnie mieszamy.

Dodajemy gałkę muszkatołową, sól, pieprz oraz sok z cytryny.

Sos beszamelowy musimy mieszać cały czas podczas jego przygotowywania, gdyż bardzo łatwo może się przypalić, zwłaszcza gdy zaczyna powoli gęstnieć.

Sos mieszamy do momentu, aż zgęstnieje, wtedy też jest gotowy do dodania go do lasagne.

Pamiętajmy, że im dłużej sos beszamelowy będzie się studzić w rondelku, tym stanie się bardziej gęsty.

Wskazówka:

Do przygotowania sosu beszamelowego polecamy rondelek Simple.

Rondel Simple

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2019

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności