Składniki:
- 300 g rostbefu wołowego
- 1 duża cebula
- 1 zielona papryka
- 150 g pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczka słodkiej papryki
- 100 ml bulionu warzywnego
- 150 g śmietany 18%
- Natka pietruszki
- Olej rzepakowy
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Pietruszkę płuczemy i szatkujemy.
Obieramy czosnek oraz cebulę i kroimy drobno.
Pieczarki i paprykę płuczemy pod zimną wodą, kroimy je w plastry.
Rozgrzewamy olej na patelni. Smażymy cebulę, czosnek, pieczarki i paprykę przez ok. 8 minut, aż staną się miękkie.
Wlewamy na patelnię bulion, dodajemy przyprawy, poszatkowaną pietruszkę, śmietanę i doprowadzamy całość do wrzenia.
Następnie dodajemy pokrojony w grubą kostkę rostbef i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 30 minut.
Wskazówka:
Do przygotowania strogonowa wołowego polecamy garnek z zestawu Prestige Plus.