Składniki:
- 300 g rostbefu wołowego
- 1 duża cebula
- 1 zielona papryka
- 150 g pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczka słodkiej papryki
- 100 ml bulionu warzywnego
- 150 g śmietany 18%
- Natka pietruszki
- Olej rzepakowy
- Sól i pieprz do smaku
Jak przygotować strogonow wołowy?
Natkę pietruszki opłucz pod bieżącą wodą i poszatkuj za pomocą tasaka do ziół NATUR.
Na zdjęciu: Tasak do ziół z deską NATUR
Obierz czosnek, cebulę i drobno posiekaj.
Pieczarki oraz paprykę umyj i pokrój w plastry.
Rozgrzej olej na głębokiej patelni np. Gerlach Granitex o średnicy 28 cm. Podsmaż na niej cebulę, czosnek, a następnie pieczarki i paprykę do momentu aż staną się miękkie.
Na zdjęciu: Patelnia głęboka GRANITEX 28 cm z powłoką ceramiczną
Wlej na patelnię bulion warzywny, dodaj przyprawy, poszatkowaną natkę pietruszki oraz śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia.
Następnie dodaj pokrojony w grubą kostkę rostbef i duś całość pod przykryciem przez ok. 30 minut na wolnym ogniu.
Strogonow wołowy przełóż na talerze, dodatkowo możesz udekorować danie natką pietruszki.