0

Strogonow wołowy

Składniki:

  • 300 g rostbefu wołowego
  • 1 duża cebula
  • 1 zielona papryka
  • 150 g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczka słodkiej papryki
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 150 g śmietany 18%
  • Natka pietruszki
  • Olej rzepakowy
  • Sól i pieprz do smaku

Jak przygotować strogonow wołowy?

Natkę pietruszki opłucz pod bieżącą wodą i poszatkuj za pomocą tasaka do ziół NATUR.

Jak przygotować strogonow wołowy? – Tasak do ziół z deską NATUR

Na zdjęciu: Tasak do ziół z deską NATUR

Obierz czosnek, cebulę i drobno posiekaj.

Pieczarki oraz paprykę umyj i pokrój w plastry.

Rozgrzej olej na głębokiej patelni np. Gerlach Granitex o średnicy 28 cm. Podsmaż na niej cebulę, czosnek, a następnie pieczarki i paprykę do momentu aż staną się miękkie.

Jak przygotować strogonow wołowy? – Patelnia głęboka GRANITEX 28 cm z powłoką ceramiczną

Na zdjęciu: Patelnia głęboka GRANITEX 28 cm z powłoką ceramiczną
 

Wlej na patelnię bulion warzywny, dodaj przyprawy, poszatkowaną natkę pietruszki oraz śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia.

Następnie dodaj pokrojony w grubą kostkę rostbef i duś całość pod przykryciem przez ok. 30 minut na wolnym ogniu.

Strogonow wołowy przełóż na talerze, dodatkowo możesz udekorować danie natką pietruszki.

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2022

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności