Składniki:
Na ciasto:
- 180 g mąki
- 2 łyżki cukru pudru
- 100 g masła
- 1 jajko
Na krem:
- 250 ml śmietany 30%
- 250 g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
Do dekoracji:
- 500 g malin
- Cukier puder do posypania (opcjonalnie)
Jak zrobić tartę z malinami?
Przygotowanie tarty rozpocznij od zrobienia ciasta. Mąkę, cukier puder i masło umieść w misce. Zmiksuj wszystkie składniki tak, aby dobrze się ze sobą połączyły. Następnie dodaj do nich jajka i ponownie zmiksuj.
Uformuj kulę z ciasta i wstaw ją na około godzinę do lodówki.
Po tym czasie stolnicę posyp delikatnie mąką, ułóż na niej ciasto, a następnie delikatnie rozwałkuj.
Gotowy placek przełóż na silikonową formę do pieczenia Gerlach SMART i ułóż tak, aby ciasto dokładnie pokrywało wnętrze formy.
Na zdjeciu: Silikonowa forma do pieczenia tarty 22cm SMART BLACK
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Podczas jego nagrzewania przechowuj formę z ciastem w lodówce.
Spód piecz przez około 20 minut. Jeśli jest już zarumieniony, wyjmij go z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
Śmietanę wlej do miski, dodaj cukier puder i ubijaj. Podczas miksowania stopniowo dodawaj mascarpone. Miksuj do momentu, aż wszystkie składniki się połączą.
Gotową masę wyłóż na kruchy spód, a następnie udekoruj malinami.
Deser wstaw do lodówki i wyjmij dopiero przed samym podaniem. Opcjonalnie możesz go lekko oprószyć cukrem pudrem. Tarta z malinami to pyszne kruche ciasto, w sam raz na lato.
Smacznego!