0

Tarta z malinami

Składniki:

Na ciasto:

  • 180 g mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 g masła
  • 1 jajko

Na krem:

  • 250 ml śmietany 30%
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru

Do dekoracji:

  • 500 g malin
  • Cukier puder do posypania (opcjonalnie)

Tarta z malinami

Jak zrobić tartę z malinami?

Przygotowanie tarty rozpocznij od zrobienia ciasta. Mąkę, cukier puder i masło umieść w misce. Zmiksuj wszystkie składniki tak, aby dobrze się ze sobą połączyły. Następnie dodaj do nich jajka i ponownie zmiksuj.

Uformuj kulę z ciasta i wstaw ją na około godzinę do lodówki.

Po tym czasie stolnicę posyp delikatnie mąką, ułóż na niej ciasto, a następnie delikatnie rozwałkuj.

Gotowy placek przełóż na silikonową formę do pieczenia Gerlach SMART i ułóż tak, aby ciasto dokładnie pokrywało wnętrze formy.

Tarta z malinami – Silikonowa forma do pieczenia tarty 22cm SMART BLACK

Na zdjeciu: Silikonowa forma do pieczenia tarty 22cm SMART BLACK
 

Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Podczas jego nagrzewania przechowuj formę z ciastem w lodówce.

Spód piecz przez około 20 minut. Jeśli jest już zarumieniony, wyjmij go z piekarnika i odstaw do wystudzenia.

Śmietanę wlej do miski, dodaj cukier puder i ubijaj. Podczas miksowania stopniowo dodawaj mascarpone. Miksuj do momentu, aż wszystkie składniki się połączą.

Gotową masę wyłóż na kruchy spód, a następnie udekoruj malinami.

Deser wstaw do lodówki i wyjmij dopiero przed samym podaniem. Opcjonalnie możesz go lekko oprószyć cukrem pudrem. Tarta z malinami to pyszne kruche ciasto, w sam raz na lato.

Smacznego!

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2023

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności