Składniki
- 200 g podłużnych biszkoptów
- 2 opakowania serka Mascarpone (500g)
- 4 jajka
- 70 g cukru trzcinowego
- 250 ml kawy espresso
- Kakao do posypania
- Szczypta soli
Na zdjęciu: Widelczyki do ciasta 6 szt. FLAMES
Przygotowanie
Zaparz espresso i wystudź kawę. Przelej ją na talerz lub do płytkiej miseczki tak, aby można było bez problemu moczyć w niej biszkopty.
Przygotuj jajka, oddzielając żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem. Dodaj do nich serek Mascarpone i ponownie ucieraj mikserem na niskich obrotach.
Na zdjęciu: Gerlach Natur Łyżka
Do białek dodaj szczyptę soli, a następnie ubij je na sztywną pianę. Połącz ją z utartą wcześniej masą i dobrze wymieszaj.
Na zdjęciu: Widelczyki do ciasta 6 szt. VALOR
Biszkopty delikatnie namaczaj w kawie i układaj w naczyniu (możesz układać je w jednym dużym, szklanym naczyniu albo w pucharkach). Na warstwę biszkoptów dodaj krem, a następnie powtórz tę czynność. Gdy deser jest gotowy, umieść go w lodówce, ponieważ najlepiej smakuje schłodzony. Przed podaniem Tiramisu posyp wierzchnią warstwę kakao.