0

Tiramisu

Składniki:

  • 200 g podłużnych biszkoptów
  • 2 opakowania serka Mascarpone (500g)
  • 4 jajka
  • 70 g cukru trzcinowego
  • 250 ml kawy espresso
  • Kakao do posypania
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

Przygotowaną i ostudzoną kawę espresso przelewamy do szerokiego naczynia, gdzie wygodnie będziemy moczyć biszkopty.

Parzymy jajka, a następnie oddzielamy żółtka od białek.

Żółtka ucieramy z cukrem. Następnie, dodajemy serek Mascarpone i ponownie miksujemy na mniejszych obrotach.

Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę.

Pianę z białek dodajemy do żółtek z mascarpone. Mieszamy.

Biszkopty maczamy delikatnie w kawie i układamy w pojemniku lub naczyniu (ok. 20 x 22cm ).

Wykładamy połowę gotowej masy na biszkopty, następnie przekładamy ciasto kolejną warstwą biszkoptów, dodajemy krem i gdy ciasto jest gotowe wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Przed podaniem posypujemy deser obficie kakao.

Wskazówka:

Aby wygodnie pokroić ciasto tiramisu polecamy noże z linii Natur.

Noże kuchenne Natur

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2019

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności