Składniki:
- 500 ml bulionu warzywnego
- 1 duża cebula
- 1 duża cukinia
- 2 marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- 1 duży por
- 2 gałązki selera naciowego
- Natka pietruszki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Do garnka wlewamy bulion, rozcieńczamy go 1 litrem wody, doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy płomień, od czasu do czasu mieszając.
Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki.
Cukinię, marchewki, pora, pietruszkę, natkę pietruszki i seler płuczemy pod zimną wodą.
Natkę pietruszki sztakujemy.
Cukinię, marchewkę, pietruszkę kroimy w kostkę.
Pora kroimy w krążki, a seler naciowy w plastry.
Do gotującego się bulionu dodajemy warzywa i przyprawy.
Doprowadzamy całość do wrzenia, mieszamy, a następnie zmniejszamy płomień i gotujemy pod przykryciem przez 30 minut, aż warzywa zmiękną.
Gdy zupa jest już gotowa, przelewamy do miseczek i podajemy ze świeżo poszatkowaną pietruszką.
Wskazówka:
Do przygotowania wiosennej zupy warzywnej polecamy zestaw garnków Prestige Plus.