Składniki:
- 700 g marynowanych karczochów
- 500 ml bulionu warzywnego
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki świeżego tymianku
- Świeża bagietka
- Sól i pieprz do smaku
Na zdjęciu: Zestaw garnków PRESTIGE PLUS
Jak przygotować włoską zupę z karczochów?
Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj.
Na zdjęciu: Zestaw noży w bloku Prestige
W dużym garnku rozgrzej olej rzepakowy, dodaj cebulę, czosnek i duś do momentu aż się zarumienią.
Odsącz karczochy, pokrój je na duże kawałki i przełóż do garnka.
Na zdjęciu: Zestaw garnków 6 el. PRIME
Następnie wlej do nich bulion warzywny, wymieszaj wszystkie składniki i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, nakryj garnek pokrywką i gotuj przez 5 minut.
Na zdjęciu: Zestaw akcesoriów NATUR
Ugotowaną zupę zblenduj. Dodaj do niej śmietanę, tymianek, sól oraz pieprz. Całość dobrze wymieszaj.
Na zdjęciu: Tasak do ziół z deską NATUR
Włoską zupę z karczochów przelej do miski i wstaw do lodówki na 5 godzin.
Po tym czasie możesz ją podawać jako chłodnik z dodatkiem świeżej bagietki.
Smacznego!