Zapiekane szparagi z pomidorkami koktajlowymi

Zapiekane szparagi z pomidorkami koktajlowymi

Składniki:

  • 400 g pomidorków koktajlowych
  • 1 pęczek szparagów
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C, najlepiej z opcją termoobiegu.

Do naczynia żaroodpornego wkładamy pomidorki, dodajemy czosnek, polewamy łyżką oleju rzepakowego, doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec całość delikatnie mieszamy.

Wkładamy naczynie do nagrzanego  piekarnika i pieczemy przez 15 minut.

Następnie wyciągamy naczynie, na upieczone pomidorki kładziemy surowe szparagi, polewamy warzywa olejem i wkładamy do piekarnika na 7 minut.

Przed podaniem warzyw możemy posypać je świeżo zmielonym pieprzem.

Wskazówka:

Do przygotowania zapiekanych warzyw polecamy brytfankę Granitex.

Brytfanka Granitex

 


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności