0

Zapiekane szparagi z pomidorkami koktajlowymi

Składniki:

  • 400 g pomidorków koktajlowych
  • 1 pęczek szparagów
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • Sól, pieprz

Jak przygotować zapiekane szparagi z pomidorkami koktajlowymi?

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

Zapiekane szparagi z pomidorkami koktajlowymi – Brytfanna indukcyjna do pieczenia GRANITEX

Na zdjęciu: Brytfanna indukcyjna do pieczenia GRANITEX
 

Przygotuj naczynie żaroodporne, brytfannę Granitex lub silikonową formę SMART i ułóż w środku pomidory koktajlowe. Dodaj do nich czosnek przeciśnięty przez praskę (np. Gerlach Solid), polej łyżką oleju i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Zapiekane szparagi z pomidorkami koktajlowymi – Silikonowa forma do pieczenia kwadratowa 20cm SMART

Na zdjęciu: Silikonowa forma do pieczenia kwadratowa 20cm SMART
 

Włóż brytfannę do piekarnika i zapiekaj pomidory przez 15 minut.

Po tym czasie wyjmij na czynie i na pomidorach ułóż szparagi. Ponownie polej warzywa olejem i zapiekaj przez około 10 minut. Najlepiej przed wyjęciem warzyw z piekarnika upewnić się, czy szparagi są już wystarczająco miękkie. Jeśli nie, daj im jeszcze kilka minut.

Przed podaniem warzyw warto posypać je odrobiną świeżo zmielonego pieprzu.

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2022

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności