Ziemniaki faszerowane tuńczykiem i warzywami

Ziemniaki faszerowane tuńczykiem i warzywami

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki po 250 g
  • 400 g białej fasoli w zalewie z puszki
  • 200 g tuńczyka z puszki w sosie własnym
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 7 pomidorków cherry
  • Szczypiorek
  • 2 łyżki majonezu
  • 4 łyżki jogurtu
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól i pieprz do smaku
  • Oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Najpierw przygotowujemy sos czosnkowy. W miseczce mieszamy majonez z jogurtem, przeciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem.

Następnie, nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C z włączoną funkcją termoobiegu.

Wkładamy ziemniaki na blasze do piekarnika na godzinę.

Gdy ziemniaki są już gotowe, przekrawamy je na pół i wydrążamy je łyżką do połowy.

Następnie zwiększamy temperaturę w piekarniku do 200 stopni C.

Odcedzamy fasolę i tuńczyka.

Obieramy cebulę i kroimy drobno.

Płuczemy szczypiorek, pomidory i paprykę.

Szczypiorek i paprykę kroimy drobno, a pomidory przekrawamy na połówki.

W misce mieszamy fasolę, tuńczykiem, papryką, cebulą, szczypiorkiem, pomidorami i masę z wydrążonych ziemniaków.

Skrapiamy całość oliwą i mieszamy.

Masę przekładamy do wydrążonych ziemniaków.

Gotowe ziemniaki wkładamy do piekarnika na 10 minut.

Następnie wyciągamy je i podajemy na gorąco z sosem czosnkowym i szczypiorkiem.

Wskazówka:

Do przygotowania faszerowanych ziemniaków polecamy deskę do krojenia Natur.

Deska do krojenia Natur


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności