Składniki:
- 4 duże ziemniaki po 250 g
- 400 g białej fasoli w zalewie z puszki
- 200 g tuńczyka z puszki w sosie własnym
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- 7 pomidorków cherry
- Szczypiorek
- 2 łyżki majonezu
- 4 łyżki jogurtu
- 1 ząbek czosnku
- Sól i pieprz do smaku
- Oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Najpierw przygotowujemy sos czosnkowy. W miseczce mieszamy majonez z jogurtem, przeciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem.
Następnie, nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C z włączoną funkcją termoobiegu.
Wkładamy ziemniaki na blasze do piekarnika na godzinę.
Gdy ziemniaki są już gotowe, przekrawamy je na pół i wydrążamy je łyżką do połowy.
Następnie zwiększamy temperaturę w piekarniku do 200 stopni C.
Odcedzamy fasolę i tuńczyka.
Obieramy cebulę i kroimy drobno.
Płuczemy szczypiorek, pomidory i paprykę.
Szczypiorek i paprykę kroimy drobno, a pomidory przekrawamy na połówki.
W misce mieszamy fasolę, tuńczykiem, papryką, cebulą, szczypiorkiem, pomidorami i masę z wydrążonych ziemniaków.
Skrapiamy całość oliwą i mieszamy.
Masę przekładamy do wydrążonych ziemniaków.
Gotowe ziemniaki wkładamy do piekarnika na 10 minut.
Następnie wyciągamy je i podajemy na gorąco z sosem czosnkowym i szczypiorkiem.
Wskazówka:
Do przygotowania faszerowanych ziemniaków polecamy deskę do krojenia Natur.