Składniki:
- 500 g pasternaku
- 1000 ml rosołu drobiowego
- 200 g śmietanki 30%
- 2 duże ziemniaki
- 4 cebule szalotki
- 2 łyżki masła
- Pieprz Cayenne
- 4 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka sezamu
- Liście kolendry do dekoracji
Jak przygotować zupę z pasternaku przyprawioną curry?
Pasternak oraz ziemniaki opłucz pod bieżącą wodą, obierz i pokrój w kostkę.
Obraną szalotkę drobno posiekaj.
Na dużej głębokiej patelni np. Gerlach GRANITEX o średnicy 28 cm z powłoką ceramiczną rozgrzej masło. Podsmaż na niej szalotkę tak, aby zmiękła.
Na zdjęciu: Patelnia głęboka GRANITEX 28 cm z powłoką ceramiczną
Następnie dodaj pasternak, ziemniaki oraz przyprawę curry. Wymieszaj składniki i smaż je przez ok. 3 minuty.
Wlej na patelnię rosół drobiowy i gotuj całość na wolnym ogniu przez 30 minut, co jakiś czas mieszając. Do mieszania polecamy akcesoria z linii NATUR z elementami naturalnego drewna.
Na zdjęciu: Zestaw akcesoriów NATUR
Do gotowego wywaru dodaj śmietankę i całość zblenduj.
Dopraw danie solą oraz pieprzem Cayenne.
Zupa z pasternaku przyprawiona curry doskonale będzie prezentować się w miseczkach, udekorowana listkami świeżej kolendry oraz sezamem.