Składniki:
- 500 g pasternaku
- 1000 ml rosołu drobiowego
- 200 g śmietanki 30%
- 2 duże ziemniaki
- 4 cebule szalotki
- 2 łyżki masła
- Pieprz Cayenne
- 4 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka sezamu
- Liście kolendry do dekoracji
Przygotowanie:
Obieramy i kroimy w kostkę pasternak oraz ziemniaki.
Obieramy i siekamy szalotkę.
Rozgrzewamy na dużej, głębokiej patelni masło i smażymy na niej szalotkę, aż zmięknie.
Na patelnię dodajemy pasternak, ziemniaki oraz curry. Mieszamy i gotujemy przez 3 minuty.
Następnie wlewamy rosół i całość gotujemy na wolnym ogniu przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
Dodajemy śmietankę do wywaru i całość blendujemy.
Doprawiamy do smaku zupę solą oraz pieprzem Cayenne.
Przelewamy zupę do miseczek.
Przed podaniem dekorujemy porcję zupy posiekanymi listkami świeżej kolendry, sezamem oraz pieprzem Cayenne.
Wskazówka:
Do mieszania składników na patelni polecamy łyżkę drewnianą Natur.