Zupa z pasternaku przyprawiona curry

Zupa z pasternaku przyprawiona curry

Składniki:

  • 500 g pasternaku
  • 1000 ml rosołu drobiowego
  • 200 g śmietanki 30%
  • 2 duże ziemniaki
  • 4 cebule szalotki
  • 2 łyżki masła
  • Pieprz Cayenne
  • 4 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka sezamu
  • Liście kolendry do dekoracji

Przygotowanie:

Obieramy i kroimy w kostkę pasternak oraz ziemniaki.

Obieramy i siekamy szalotkę.

Rozgrzewamy na dużej, głębokiej patelni masło i smażymy na niej szalotkę, aż zmięknie.

Na patelnię dodajemy pasternak, ziemniaki oraz curry. Mieszamy i gotujemy przez 3 minuty.

Następnie wlewamy rosół i całość gotujemy na wolnym ogniu przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając.

Dodajemy śmietankę do wywaru i całość blendujemy.

Doprawiamy do smaku zupę solą oraz pieprzem Cayenne.

Przelewamy zupę do miseczek.

Przed podaniem dekorujemy porcję zupy posiekanymi listkami świeżej kolendry, sezamem oraz pieprzem Cayenne.

Wskazówka:

Do mieszania składników na patelni polecamy łyżkę drewnianą Natur.

Łyżka drewniana NAtur


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności