0

Ajerkuchy – przepis na racuchy z jabłkami w wersji śląskiej

Ilość porcji: około 30 ajerkuchów, w zależności od wielkości plastrów jabłek. 

 

Składniki:

  • 400 ml ciepłego mleka
  • 450 g mąki pszennej
  • 2 jajka (temperatura pokojowa)
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 40 g świeżych drożdży
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 4 średniej wielkości kwaskowate jabłka 
  • masło klarowane lub olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Ajerkuchy – przepis na racuchy z jabłkami w wersji śląskiej

Jak zrobić ajerkuchy, czyli racuchy z jabłkami w wersji śląskiej?

Z połowy szklanki mleka, 2 łyżek mąki, 1 łyżki cukru oraz 40 g świeżych drożdży przygotuj zaczyn. Wszystkie składniki wymieszaj, przykryj naczynie ręcznikiem kuchennym i odstaw w ciepłe miejsce na około 10 minut.

Do zaczynu dodaj jajka, 1 łyżkę cukru, cukier waniliowy, cynamon i wymieszaj trzepaczką (np. z kolekcji Natur). Następnie naprzemiennie dodawaj przesianą mąkę ze szczyptą soli i mleko, cały czas mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji. Ponownie przykryj naczynie ręcznikiem kuchennym i odstaw w ciepłym miejscu na minimum 30 minut.

Ajerkuchy – przepis na racuchy z jabłkami w wersji śląskiej – Trzepaczka NATUR, pojemnik Ambiente

Na zdjęciu: Trzepaczka NATUR, Pojemnik Ambiente

Po tym czasie, do wyrośniętego ciasta dodaj plastry jabłek (obranych i pozbawionych gniazd nasiennych), tak aby każdy plaster był dokładnie obtoczony w cieście.

Na patelni nalesnikowej rozgrzej łyżkę masła klarowanego. Używając łyżki, nakładaj porcję ciasta z plastrem jabłka na patelnię i na umiarkowanej mocy palnika smaż z każdej strony na złocisty kolor. Usmażone odkładaj na papier kuchenny. 

Ajerkuchy – przepis na racuchy z jabłkami w wersji śląskiej

Ajerkuchy są mało słodkie, dlatego przed padaniem oprószyć sporą ilością cukru pudru. Do tak przygotowanych placuszków, można podać również konfiturę domowej roboty lub miód.

Ajerkuchy – przepis na racuchy z jabłkami w wersji śląskiej – Patelnia do naleśników 25 cm GRANITEX

Na zdjęciu: Patelnia do naleśników 25 cm GRANITEX

 

Autor Przepisu:
Adam Borowicz
Adam Borowicz – kucharz ze Śląska, popularny vloger, autor i gospodarz wielu znanych programów kulinarnych m.in. „To je Borowicz" w TVP oraz „Co je Borowicz na Śląsku" na antenie Canal+ Kuchnia. Charyzmatyczna postać i wymagający juror (możecie kojarzyć go m.in. z jury I edycji „Family Food Fight. Pojedynek na smaki"), który obecnie inspiruje kulinarnie w programach grupy mediowej Polsatu.

Łączy pasję i pracę — w poszukiwaniu nowych smaków odwiedził ponad 40 krajów. Bardzo ceni różnorodność kuchni świata, ale kocha również śląskie smaki, tworząc z nich wyśmienite sezonowe dania.

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2022

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności