Deska do krojenia dębowa NATUR 45x30 cm
Baklawa z jabłkami tworzona jest na bazie ciasta filo. Wypełnienie z kwaśnych owoców, z dodatkiem orzechów sprawia, że to naprawdę pyszne danie, inspirowane kuchnią bałkańską. Przepis został stworzony we współpracy z Pracownią Smaku, a do jego przygotowania na pewno przyda Ci się rondelek.
Co jest potrzebne na bakawę z jabłkami?
- 500 g ciasto fillo
- 1,5 kg jabłek kwaśnych
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 150 g orzechów włoskich zmielonych
- 200 g masła
Syrop – Agda
- 700 ml wody (połowę wody można zastąpić sokiem z jabłek)
- 700 g cukru białego
- parę plastrów cytryny (3–4)
- 15 g cukru waniliowego
Jak zrobić baklawę z jabłkami?
Zacznij od przygotowania syropu cukrowego agda. W garnku połącz wodę, cukier, cukier waniliowy i plastry cytryny. Gotuj przez ok. 10 minut aż syrop lekko zgęstnieje.
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce na grubszym oczku. Odcedź sok. Do jabłek dodaj cukier, cukier waniliowy, cynamon, tarte orzechy włoskie. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Na blat wyłóż jedną warstwę ciasta. Nasmaruj je masłem, dodaj drugą warstwę i również posmaruj masłem. Wzdłuż szerszej strony kładź farsz i zroluj ciasto. Powtarzaj czynność aż zużyjesz ciasto i farsz. Całość połóż na blaszce do pieczenia i pokrój na porcje. Piecz przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Jeśli w tym czasie ciasto nie zarumieni się dobrze, zaczekaj jeszcze kilka minut.
Po wyciągnięciu z piekarnika polewaj baklawę schłodzonym syropem. Ważne jest, by ciasto nie było zbyt gorące, tak aby skórka pozostała chrupiąca. Następnie należy naczekać ok. 40 minut, aby wypiek się nasączył. Im dłużej postoi, tym będzie smaczniejszy.
Jakie są tradycyjne dodatki do baklawy?
Bakawa to danie obecne w wielu krajach i zależnie od rejonu, różnią się też tradycyjne dodatki. Na przykład w Turcji czy Syrii zwykle dodaje się do niej pistacje, a orzechy włoskie – na Bałkanach i w Grecji. W Iranie często ozdabia się baklawę płatkami róż lub innych kwiatów.
Skąd wziąć ciasto filo?
Ciasto filo coraz częściej można zdobyć w sklepach spożywczych, zwłaszcza tych wielkopowierzchniowych. Jest dostępne zwłaszcza przed świętami. Możesz również kupić je w sklepach tematycznych, również tych online. Ciasto filo zrobisz również samodzielnie. Wykonuje się je z mąki, wody, oleju i odrobiny octu. Podobnie jednak jak ciasto francuskie jest dość czasochłonne w przygotowaniu, dlatego coraz więcej osób decyduje się na gotową wersję.
Jakie odmiany jabłek będą dobre do baklawy?
Do takiego dania dobre będą kwaśne lub słodko-kwaśne odmiany, które dobrze trzymają strukturę w trakcie pieczenia i nie puszczają zbyt wiele soku. Dobrze sprawdzi się na przykład Szara Renata, tradycyjna Antonówka, Ligol czy Idared. Jeśli trafią Ci się jabłka zbyt wilgotne postaraj się je dobrze odcedzić, np. na sicie.
We współpracy z:

Pracownia Smaku w Katowicach
Autorka przepisu: Jola Kleser
Zdjęcia: Karol Fatyga Fotografia
Miejsce warsztatów: Pracownia Smaku Jolanty Kleser, ul. Kościuszki 12/oficyna 9 w Katowicach