Silikonowa forma do pieczenia tortownica 23cm SMART
Czy ciasto bez proszku do pieczenia się uda? Co dodać zamiast niego? Dowiedz się, jak skutecznie piec… nawet gdy brakuje Ci tego składnika w domowych zapasach!
Czym jest proszek do pieczenia?
Proszek do pieczenia to mieszanka kilku składników, takich jak soda oczyszczona, jakiś rodzaj kwasu, który wchodzi w reakcje z sodą i skrobia, która chroni go przed zbrylaniem się. Najczęściej spotyka się proszek tzw. dwufazowy. Oznacza to, że choć zaczyna on już działać w trakcie mieszania, to w pełni aktywuje się dopiero pod wpływem wysokiej temperatury. Proszek jednofazowy zaczyna działać od razu po zmieszaniu z mokrymi składnikami.
Jak działa proszek do pieczenia?
Proszek do pieczenia spulchnia ciasto i nadaje mu odpowiedniej konsystencji. Sprawia, że jest doskonale lekkie i puszyste. Kiedy taki proszek trafia do mokrej masy ciasta rozpoczyna się reakcja chemiczna pomiędzy sodą a kwasem. Dzięki temu uwalnia się dwutlenek węgla, który tworzy pęcherzyki powietrza w trakcie pieczenia, rozszerzając się pod wpływem temperatury. To właśnie sprawia, że ciasto zaczyna „rosnąć”.
Ciasto bez proszku do pieczenia – czy to możliwe?
Jak najbardziej – tak! W przypadku niektórych ciast np. klasycznego biszkoptu, proszku po prostu się nie dodaje. Bez proszku do pieczenia da się przede wszystkim przygotować te przepisy, które mają stosunkowo niską zawartość tłuszczu, są „lekkie” i dodatkowo stosuje się przy nich inne techniki pozwalające na spulchnienie masy, takie jak ubijanie białek na sztywną pianę.
Czy ciasto bez proszku do pieczenia się uda?
To zależy. Ciasta, które nie wymagają proszku do pieczenia, takie jak biszkopt czy niektóre serniki jak najbardziej się udadzą. Istnieją też ciasta na bazie drożdży, gdzie to właśnie ich dodatek pełni rolę spulchniacza. Jednakże ciasta ucierane, babeczki, czy muffinki zwykle opierają się na proszku do pieczenia. Chociaż po upieczeniu jak najbardziej będą zdatne do zjedzenia to ich konsystencja może być zbita i przypominająca zakalec. Jednak istnieją sposoby, by tę kwestię nieco obejść.
Co dodać zamiast proszku do pieczenia?
Proszek do pieczenia możesz zastąpić na kilka sposobów. Przede wszystkim dobrym pomysłem może być zastąpienie go sodą oczyszczoną połączoną z czymś kwaśnym, np.:
- sok z cytryny,
- ocet,
- jogurt,
- maślanka,
- kefir.
Pamiętaj, aby wcześniej sprawdzić proporcje, dostosowując je do wielkości przygotowywanego ciasta i posiadanej przez Ciebie formy do pieczenia.
Istnieją też inne sposoby na spulchnienie ciasta, które niekoniecznie wymagają dodanie sody oczyszczonej. Na przykład, zastąpienie części płynów wodą gazowaną „podbije” puszystość ciasta. Pomoże również użycie ubicie białej jaj na sztywno i następnie łagodne połączenie ich z suchymi składnikami. Pamiętaj też, że np. kruche ciasto w ogóle nie potrzebuje tego typu spulchniaczy.
Jak przygotować domowy proszek do pieczenia?
Aby przygotować domowy proszek do pieczenia, możesz połączyć 2 części sody oczyszczonej z 1 częścią kwasku cytrynowego i 1 częścią skrobi ziemniaczanej. Stosuj go dokładnie tak, jak sklepowy proszek do pieczenia. Pamiętaj jednak, że może mieć on krótszą datę przydatności do spożycia i jego działanie może być trudniejsze do przewidzenia.
Czy proszek do pieczenia jest zdrowy?
Proszek do pieczenia jest uznawany za składnik bezpieczny dla zdrowia i bez obaw możesz go używać w kuchni. Jego dodatek do ciasta zwykle jest śladowy, toteż trudno mówić o tym, by miał realnie duży wpływ na ludzkie zdrowie. Zbyt duża ilość proszku może być szkodliwa, ponieważ soda oczyszczona zawiera dużą ilość sodu, dlatego po prostu lepiej stosować go z umiarem. Pamiętaj też, że każdy składnik może wywoływać uczulenie, dlatego jeśli posiadasz alergię na części składowe kupnego proszku – lepiej go unikać.

Proszek do pieczenia – przydatny, choć nie niezbędny
Proszek do pieczenia do bez wątpienia przydatny składnik. Jednak jeśli go zabraknie w Twojej kuchni: istnieją możliwości, aby upiec pyszne ciasto także bez niego. Wybierz wówczas odpowiedni przepis, który będzie stosunkowo lekki lub też stwórz domowy odpowiednik kupnego proszku. Mamy nadzieje, że Twoje kuchenne eksperymenty okażą się sukcesem!
.jpg)

.jpg)