Gambas pil-pil to tradycyjne hiszpańskie tapas, czyli przekąska, podawana np. do wina. Jest proste w przygotowaniu, a przy tym po prostu smaczne. Serwuje się je zwykle z bagietką. Do jego przygotowania przyda Ci się niewielki garnek żeliwny. Przepis został stworzony we współpracy z Pracownią Smaku.
Co jest potrzebne na gambas pil-pil?
- świeże, obrane krewetki
- oliwa
- czosnek posiekany w plasterki
- kilka suszonych papryczek chilli
- sól
- bagietka
Jak zrobić gambas pil-pil?
W małym żaroodpornym naczyniu rozgrzej oliwę – powinna być na wysokości ok. 1 cm. Dodaj czosnek i chilli. Gdy zaczną skwierczeć dodaj krewetki. Smaż je przez kilka minut, obracając je w połowie czasu, aż będą złotawe. Następnie posól je od góry i podawaj od razu, na ciepło, razem z bagietką.
Skąd wywodzi się gambas pil-pil?
Danie to wywodzi się w południowej Hiszpani, a konkretniej z Andaluzji oraz Kraju Basków. Termin „pil-pil” odnosi się do sposobu przygotowania krewetek na gorącym oleju z czosnkiem i chilli. Początkowo w kraju Basków przygotowywano tak dorsza, z czasem jednak zaczęto podawać w podobny sposób również krewetki. Tradycyjnie danie serwuje się w glinianym naczyniu.
Czemu lepsze są suszone papryczki niż świeże do tego dania?
Suszone papryczki chilli mają nieco inny profil smakowy niż te świeże. Ich smak jest mocniej skoncentrowany, lekko dymny, z wyczuwalną goryczką. Świeże papryczki są też bardziej wodniste, co niekoniecznie pasuje do dania, które ma mocno tłuszczową bazę. Takie papryczki lepiej znoszą też smażenie w tłuszczu. Ponadto są one tradycyjnie wykorzystywane w kuchni hiszpańskiej.
Skąd wzięła się tradycja podawania tapas?
Słowo „tapas” wywodzi się od czasownika „tapar” oznaczającego „przykrywać”. Najpopularniejsza wersja odnośnie pochodzenia tego słowa głosi, że w andaluzyjskich tawernach naczynie z winem przykrywano plasterkiem chleba, sera lub szynki, aby chronić je przed muchami i kurzem. Z czasem to, co miało wyłącznie zakrywać i chronić napój zaczęło być serwowane w formie przekąski.
We współpracy z:

Pracownia Smaku w Katowicach
Autorka przepisu: Jola Kleser
Zdjęcia: Karol Fatyga Fotografia
Miejsce warsztatów: Pracownia Smaku Jolanty Kleser, ul. Kościuszki 12/oficyna 9 w Katowicach