Tatar to wyśmienita przystawka, która ma niejednego miłośnika. Jak jednak go podać tak, by zrobił wrażenie na Twoich gościach? Dowiedz się, jak go zaprezentować, zależnie od okazji. Na co zwrócić uwagę w trakcie serwowania tego typu dań?
Czym jest tatar?
Tatar, czy też befsztyk tatarski to danie pochodzenia francuskiego, które tworzy się z kilku podstawowych składników. Jego bazą jest mielone lub siekane, surowe mięso wołowe. Dodaje się do niego olej, sól, pieprz, żółtko, cebulę i ewentualnie inne dodatki, np. marynowane grzybki lub ogórki. Zwykle podaje się go jako przystawkę. Przykładowy przepis znajdziesz TUTAJ. Jeśli zaś chcesz sprawdzić, jak można stworzyć wyjątkowo wyglądające danie, podane w unikatowy sposób, sprawdź danie stworzone przy współpracy z Pracownią Smaku TUTAJ.
Nazwa dania wzięła się od popularnej (choć raczej nieprawdziwej) opowieści o Tatarach, tureckich wojownikach, którzy podobno wozili mięso pod siodłami, a następnie jedli je na surowo. Historię spopularyzował Jean de Joinville, francuski kronikarz z XIII-wieku.
Jak podać tatara?
Befsztyk tatarski można podać na wiele różnych sposobów. Najczęściej jednak z mięsa tworzy się „placek”, w środku którego robi się niewielkie wgłębienie. To tam wkłada się żółtko. Wokół dania układa się zaś dodatki, takie jak ogórki czy cebulę. Można również ułożyć je wokół mięsa. Tak podane danie doskonale sprawdzi się jako serwing dla jednej osoby.
Oczywiście możesz również eksperymentować i stworzyć z tatara różne, ciekawe kształty. Możesz spróbować wykorzystać np. górną część szklanki, by stworzyć idealnie okrągły kształt mięsa.
Jak podać tatara na stół?
Tatara na stół możesz podać na różnego rodzaju talerzach i deskach. Będzie się dobrze prezentować na minimalistycznym, porcelanowym talerzu o okrągłym kształcie, choć jeśli chcesz nadać daniu nowoczesnego charakteru dobrze sprawdzą się również te kwadratowe. Dobrym pomysłem mogą być również naturalne deski, na których w piękny sposób zaprezentujesz danie. To idealne rozwiązanie dla tych, którzy preferują nieco bardziej rustykalny styl. Dobrej jakości porcelana jest trwała i higieniczna, dlatego dobrze sprawdza się do podawania różnorodnych dań, także w restauracjach.
Nie zapomnij, aby do tatara podać również szklanki na wodę oraz karafki. Ważne są również serwetki – pamiętaj, że każdy gość powinien mieć do nich dostęp, niezależnie od tego, jakie danie podajesz! Nie zapomnij również o tym, aby ułożyć odpowiednie sztućce.
Jak podać tatara na imprezie?
Jeśli chcesz podać tatara na imprezie jako przekąskę warto zrobić dla gości mniejsze porcje. Spróbuj ułożyć mięso na kromeczkach świeżego chleba z chrupiącą skórką. Możesz wówczas zrezygnować z jajka, a za to dodać różnego rodzaju kiełki, czy jadalne kwiaty, aby danie dobrze się prezentowało. Żółtko jaja możesz od razu wmieszać w masę mięsną lub też podawać żółtko jako sos.
Pamiętaj, aby tak przygotowany tatar był łatwy do przełożenia na inny talerz! Jeśli więc nie chcesz podawać go na chlebie przygotuj małe podstaweczki, np. z papieru lub też podaj go na sałacie. Zadbaj też o to, by mięso było odpowiednio zbite.
W trakcie przyjęcia warto zadbać też o gości, którzy nie jedzą mięsa. Jeśli odwiedzają Cię takie osoby, przygotuj dla nich bezmięsną wersję, którą można stworzyć np. z wykorzystaniem wafli ryżowych i koncentratu pomidorowego.
Jak podać tatara na urodzinach?
Tatar to danie, które wykonuje się z wysokiej jakości mięsa wołowego i dlatego jest idealne jako przystawka w trakcie ważnych okazji. W trakcie urodzin możesz go oczywiście podać tak samo, jak przystawkę w trakcie imprezy lub stworzyć specjalną wersję, którą podasz dla każdego z gości osobno. Możesz np. przełamać klasyczny przepis, dodając do niego żurawiny.
W trakcie przyjęcia urodzinowego tatara warto podać tak, by pasował tematycznie do spotkania. Możesz dobrać odpowiednio kolory składników lub też ułożyć je w charakterystyczny sposób. Dobrym sposobem może być np. stworzenie „wafelków” z parmezanu i podanie mięsa właśnie w nich. Przygotowanie ich nie będzie trudne. Wystarczy rozpuścić ser na papierze do pieczenia, np. w mikrofalówce, a następnie stworzenie z nich ruloników.
Na co zwrócić uwagę podając tatara?
Podając tatara, zwróć uwagę na odpowiedni dobór mięsa. Powinno być świeże i ze sprawdzonego źródła. To bardzo ważne, ponieważ jest on podawany na surowo. Zwróć też uwagę na sposób podania jajka. Warto je na chwilę włożyć do bardzo ciepłej wody. Na jego skorupce może znaleźć się Salmonella, bakteria, która po przedostaniu się do ludzkiego organizmu może wywołać chorobę.
Tatara lepiej nie serwować kobietom w ciąży oraz dzieciom. W ich przypadku dobrze może sprawdzić się jego wegańska wersja.
Jakie talerze do tatara od marki Gerlach wybrać?
W ofercie marki Gerlach znajdziesz eleganckie talerze, na których tatar będzie się pięknie prezentować. Wykonane z wysokiej jakości porcelany, idealnie sprawdzą się w trakcie przyjęć i innych spotkań z bliskimi.
Jeśli chcesz podać tatara w elegancki, lecz nowoczesny sposób zwróć uwagę na kwadratowe talerze z linii VALOR. Inną ciekawą propozycją są minimalistyczne, gładkie talerze MUZA, które idealnie sprawdzają się we wnętrzach w stylu glamour. Miłośnicy klasyki powinni zaś zwrócić uwagę na talerze RETRO.
Do talerzy możesz dobrać też odpowiednie szklanki, kieliszki oraz sztućce. Dzięki temu stworzysz efektownie wyglądającą zastawę stołową. Sprawdzą się one również doskonale jako prezent dla bliskiej osoby, a ich trwałość będzie przypominać bliskiej Ci osobie o Waszej relacji przez długie lata. Zobacz, jak prezentuje się nasza zastawa szklana!