Czy wiesz, jak obrać mango? Ten egzotyczny owoc zawiera wiele witamin. Mango doskonale smakuje i można je podać na wiele sposobów. To smaczna przekąska i zdrowy dip do np. krewetek. Jak szybko pokroić mango i czym charakteryzuje się pestka mango?
Dlaczego warto jeść mango?
Mango ma liczne właściwości zdrowotne. To bardzo zdrowa propozycja, którą możesz włączyć do swojej diety. Mango zawiera wysoką zawartość witaminy C, beta-karotenu, czy naturalnych enzymów, które ułatwiają trawienie. Ten pyszny owoc może więc w odpowiednich ilościach wspomóc Cię np. przy problemach żołądkowych. Mango zawiera liczne naturalne antyoksydanty i charakteryzuje się niewielką zawartością tłuszczu jak większość owoców.
Jak widzisz, nie bez powodu nazywano mango owocem bogów. W tym egzotycznym owocu znajdziesz wiele dobra i przygotujesz na jego bazie różne dania, np. mango lassi. Mango zawiera wapń i różne witaminy, a zakup owoców mango nie jest w dzisiejszych czasach trudne.
Czy więc warto jeść mango? Na to pytanie każdy musi odpowiedzieć sobie sam. Jednak nie ulega wątpliwości, że jego kawałki miąższu są po prostu pyszne, a sok mango cały czas zdobywa większą popularność. Witaminy w mango są zaś niezwykle cenne.
Jakie mango wybrać do krojenia?
Mango uprawiane przez człowieka jest już od ponad 4000 lat. Choć nadal ma dużą pestkę, proces selekcji zdecydowanie ją zmniejszył. Ojczyzną mango są tereny Indii i Bangladeszu.
Nim zabierzesz się za jedzenie go, warto zastanowić się nad tym, jaką odmianę wybrać, zwłaszcza jeśli możesz pozwolić sobie na jego wybór. Tak jak i w przypadku jabłek, tak i mango występują w wielu rodzajach. Na przykład dobrze znane jest soczyste mango indyjskie, Kesar, które ma gładki i pomarańczowy miąższ. Warto sprawdzić też amerykańską odmianę Kent, Keitt z Florydy, czy Nam Dok Mai z Tajlandii. Jeść owoc w różnych odmianach to prawdziwa przyjemność, pozwalająca poznać różnorodne smaki.
Kupując, zwracaj też uwagę na stan egzemplarza. Dojrzały owoc mango będzie lekko miękki z zewnątrz. Nie zaleca się jedzenia niedojrzałych sztuk. Bardzo miękki miąższ mango będzie się nadawać do różnego rodzaju purée, ale może być trudno pokroić owoc tak, aby się nie rozpadał.
Jeśli zależy Ci na wysokiej jakości produkcie, postaw na zakup owoców mango premium. Często pochodzą one ze zrównoważonych upraw i smakują lepiej. Możesz dodać mango do wielu dań, także wytrawnych, także na pewno pozwoli Ci ono na eksperymentowanie, a twarda pestka mango może być wykorzystania do uprawy własnego drzewka.
Jak obrać mango?
Jak obrać mango krok po kroku? Przekrój mango wzdłuż na 3 części tak, aby w środkowej znalazła się pestka. Boczne części delikatnie ponacinaj w kratkę od wewnętrznej strony. Staraj się nie przeciąć skórki. To tak zwana metoda na policzki.
Następnie wykonaj wywinięcie skórki tak, aby kostki były jeszcze bardziej widoczne. Teraz z łatwością odetniesz je od skórki. Ze środkowej części obierz skórkę i pokrój pozostałą część, delikatnie odcinając ją od pestki. Takie kawałki miąższu możesz wykorzystać na różne sposoby.
Egotyczne mango nie jest więc tak trudno przygotować do spożycia. Ma dużą pestkę, której nie należy spożywać, ale zdecydowanie jest warte odrobiny przygotowania, aby moc cieszyć się jego smakiem i właściwościami.
Obieranie mango obieraczką — czy to dobry pomysł?
Szybkie obieranie mango obieraczką może być kuszące. Czy to jednak dobry pomysł w przypadku tego owocu? To zależy! Dojrzały owoc mango ma miękką skórkę, która wręcz ugina się pod palcami. W związku z tym użycie w tym przypadku obieraczki może nie nie być najlepszym pomysłem. Jeśli jednak Twój egzemplarz nie jest aż tak miękki, obieranie owoców mango obieraczką może być szybszym sposobem. Dzięki temu usuniesz jedynie cienką skórkę. Jednakże jeśli najpierw pokroisz owoce z zewnątrz to późniejsze krojenie może być po prostu trudniejsze.
Jak obrać i pokroić mango na różne sposoby
Sposoby obierania mango są naprawdę różnorodne i często wpływają na to, w jaki sposób je pokroisz. Możesz na przykład zrobić to, jak zostało wspominane wyżej za pomocą obieraczki, a następnie wykroić z owocu paski, które następnie pokroisz w kostkę. Dzięki temu uzyskasz kawałki w podobnym do siebie kształcie, które sprawdzą się na szaszłyki lub do sałatki.
Szybie obieranie mango szklanką też jest dobrą metodą, o ile posiadasz naczynie, które idealnie wsunie się pod skórkę owocu. To sposób na dojrzałe mango, które ma już bardzo miękki miąższ i które chcesz wykorzystać np. do stworzenia smoothie.
Czy możesz obrać mango nożem? Oczywiście. Obieraczka to tylko dodatkowe narzędzie i w praktyce nie jest niezbędne.
Jak jeść mango?
Skoro znasz już sposoby obierania mango, warto zastanowić się nad tym, jak je zjeść. Możesz potraktować je po prostu jak przekąskę w trakcie dnia, po prostu spożywając je na surowo. Dobrym pomysłem będzie też wystawienie mango w miseczce, np. w trakcie przyjęcia lub zrobienie z niego szaszłyków. Dojrzałe mango wykorzystasz też do smoothie, czy jako purée i upieczesz na jego bazie ciasto. Jak widzisz, jeść owoc możesz na bardzo wiele sposobów!
Owoc ten doskonale nadaje się też do przygotowania sorbetów, czy jako dodatek do lodów. Często używa się go też do przygotowania tzw. mango sticky rice. Smak mango jest dość charakterystyczny, dlatego nie każdemu w pełni odpowiada, ale mamy nadzieję, że uda Ci się stworzyć z niego coś pysznego.
Skórka mango nie musi trafić do kosza. Możesz ją również wykorzystać, przygotowując na jej bazie ocet, zrobić chipsy, czy użyć ich jako elementu owocowej herbaty. Jadalną częścią mango nie jest więc tylko miąższ.
Obieranie i krojenie mango: nie jest trudne!
Szybkie obieranie mango nie jest trudne, a pozwoli Ci na stworzenie wielu pysznych dań. Miękki miąższ mango jest nie bez powodu tak lubiany przez wiele osób. Mamy nadzieję, że nasze porady będą dla Ciebie inspirujące, a smak mango zawita na stałe w Twojej kuchni.
.jpg)
.jpg)
.jpg)