Mango to egzotyczny, zdrowy owoc, który zawiera wiele witamin w tym m.in. C, A, B1, B2, PP. Ponadto jest źródłem błonnika i wspomaga odporność organizmu.
Jak obrać mango?
Jak obrać mango krok po kroku? Przekrój mango wzdłuż na 3 części tak, aby w środkowej znalazła się pestka.
Boczne części delikatnie ponacinaj w kratkę od wewnętrznej strony. Staraj się nie przeciąć skórki (polecamy komplet noży w bloku Gerlach SMART BLACK).
Następnie wygnij owoc tak, aby kostki były jeszcze bardziej widoczne. Teraz z łatwością odetniesz je od skórki. Ze środkowej części obierz skórkę i pokrój pozostałą część, delikatnie odcinając ją od pestki.
Z mango przygotujesz pyszne sałatki, dodatki do dań, desery, soki, koktajle i wiele innych. Sprawdź nasz przepis na salsę z mango.