Czy wiesz, jak pokroić tort, aby kawałki były równe i dobrze się prezentowały? Sprawdź, co zrobić z ciastem okrągłym, wysokim czy prostokątnym oraz jak sobie poradzić, gdy jest piętrowe. Jaki nóż najlepiej wybrać?
Tort – deser na ważne okazje
Torty to rodzaj deseru, serwowany na ważne okazje. Zwykle jest to ładnie ozdobione i przełożone kremami ciasto, które podaje się z okazji urodzin, komunii, ślubu i innych ważnych okazji. Może przybierać on różne formy. Dostępne są zarówno torty okrągłe, jak i kwadratowe czy prostokątne. Pojawiają się też takie, które mają w hiperrealistyczny sposób przypominać coś innego. Ich charakter zależy często od okazji, np. na urodziny często przygotowuje się ciasta ozdobione zgodnie z gustem czy hobby solenizanta (np. tort w kształcie książki, czy samochodów), a na ślubach królują ciasta eleganckie, czasem nawet „nagie”, niepokryte z zewnątrz kremem.
Niektóre torty to prawdziwe dzieła sztuki, a ich przygotowanie może zająć nawet kilka dni. Dlatego też wypieki z najlepszych piekarni często są dość kosztowne. Jednak nie da się ukryć, że czasem wyjątkowe okazje warto podkreślić, zamawiając wyjątkowy i smaczny tort.
Dlaczego sposób krojenia tortu ma znaczenie?
Ponieważ torty serwuje się na ważne okazje, często podaje się je w warunkach nieco bardziej oficjalnych, zwykle w trakcie przyjęć, wesel lub rodzinnych spotkań. Wiąże się to też z tym, że sposób serwowania ma większe znaczenie, niż na co dzień. Często też moment podania tortu jest swego rodzaju kulminacją w trakcie przyjęcia. Dlatego warto zadbać o to, by proces ten przebiegał płynnie i wyglądał estetycznie, również np. na zdjęciach wykonywanych tego dnia przez fotografa. Warto więc odpowiednio się do tego przygotować i przećwiczyć to wcześniej, zwłaszcza jeśli tort ma mieć nietypowy kształt.
Jak pokroić tort?
Sposób krojenia tortu zależy od jego kształtu i wielkości. W końcu inaczej kroi się ciasto okrągłe, inaczej kwadratowe, a inaczej hiperrealistyczne. Warto jednak na początek odpowiednio przygotować go do serwowania, a także wybrać odpowiednie narzędzie.
Czym kroić tort?
Nóż do tortu powinien być stosunkowo długi i jak najbardziej ostry. Jest to ważne, ponieważ w innej sytuacji może on ślizgać się po jego powierzchni, zamiast się w nią wbić. Dlatego przed ważną uroczystością warto przygotować narzędzie.
Sprawdzić mogą się również noże ząbkowane, czy takie do krojenia chleba. W ich przypadku sama struktura ostrza ułatwia taką pracę, nawet jeśli narzędzie nie jest idealnie naostrzone. Czasem sprawdza się również żyłka cukiernicza.
Warto mieć pod ręką również szpatułkę lub łopatkę do tortu, wilgotną ściereczkę lub ręcznik papierowy oraz gorącą wodę i ręczniczek, aby zamoczyć narzędzie przed rozpoczęciem krojenia.
Jak przygotować tort do krojenia?
By proces krojenia przebiegł sprawnie, należy się do niego odpowiednio przygotować. Zacznij od tego, by wyjąć ciasto z lodówki ok. 30 minut przed serwowaniem. Dzięki temu proces ten przebiegnie znacznie płynniej. Czas poza lodówką dostosuj do typu ciasta i tego, jakie kremy zostały użyte wewnątrz. Niektóre mogą niezbyt dobrze utrzymywać strukturę w temperaturze pokojowej.
Zwykle tort wnosi się na salę już z zapalonymi świeczkami. Ustaw go na stabilnej powierzchni. Następnie, przed krojeniem, zdejmij z wypieku wszystkie niejadalne elementy, takie jak prawdziwe i sztuczne kwiaty, zabawki, monety, toppery czy figurki. Nie zapominaj też o rurkach i patyczkach stabilizujących tort, jeśli takie istnieją.
Jak pokroić tort okrągły?
Czy wiesz, jak pokroić okrągły tort? To nie jest wcale trudne. Warto robić to tzw. metodą promienistą, tak samo jak pizzę. Zacznij od przekrojenia tortu na pół, a następnie na ćwiartki. Krój go od wewnątrz. To pomoże Ci w utrzymaniu symetrii. Każdą z części krój na mniejsze kawałki, uzależniając ich ilość od liczby gości lub ich preferencji. Jeśli chcesz, by krojenie wyglądało szczególnie estetycznie możesz wcześniej delikatnie zaznaczyć linię krojenia za pomocą nitki lub noża.
Jak pokroić tort prostokątny?
Tort prostokątny, czy też kwadratowy jest stosunkowo prosty do krojenia. Warto zacząć od stworzenia swoistej siatki na powierzchni, za pomocą noża oznaczając cięcia w pionie i w poziomie. Następnie zacznij go kroić, tworząc równe kawałki.
Jak pokroić wysoki tort?
Niektóre torty mogą stanowić pewne wyzwanie podczas krojenia przez wzgląd na to, że są po prostu wysokie. Dotyczy to czasem np. ciast hiperrealistycznych, które co prawda nie są piętrowe, ale ich kształt wymaga użycia dużej ilości ciasta. W tym przypadku ważne jest to, aby nie próbować go kroić jednym ruchem od góry do dołu. Zacznij od ukrojenia go do połowy, nałóż kawałek i dopiero gdy ściągniesz w ten sposób wyższą warstwę – zacznij kroić dolną część.
Jak kroić tort piętrowy?
Krojenie tortu piętrowego wymaga zachowania pewnej ostrożności, ponieważ zwykle nie są one tak stabilne, jak te znajdujące się na jednym poziomie. Większość tortów pomiędzy kolejnymi piętrami ma teksturę, przez którą nie przebije się nóż i warto o tym pamiętać. Ponadto, aby takie ciasto utrzymało swoją konstrukcję wewnątrz ma zwykle stabilizujące patyczki, które należy wyjąć przed krojeniem danego poziomu.
Krojenie zacznij od zdjęcia górnej części tortu i przeniesienia jej na osobną paterę. Zadbaj też o to, by ciasto leżało na płaskiej, stabilnej powierzchni. Jeśli tort jest pokryty masą cukrową, koniecznie delikatnie go natnij, nim wbijesz nóż głębiej.
Jak pokroić tort na równe kawałki?
Aby pokroić tort na równe kawałki, warto wcześniej przemyśleć sposób, w jaki to zrobisz. Możesz zrobić to „na oko”, najpierw nożem odmierzając poszczególne kawałki. Dobrym sposobem będzie również zaznaczenie kawałków za pomocą nitki. Możesz użyć szablonu z papieru. Pamiętaj też o pewnych ruchach noża w trakcie krojenia. Dzięki temu np. nie będzie się on osuwać w bok.
Serwuj tort tak, jak lubisz!
Jak widzisz, sposób krojenia tortu zależy w dużej mierze od jego typu i kształtu. Mamy nadzieję, że z naszymi poradami stanie się to znacznie łatwiejsze. Aby podać tort na stół w piękny sposób, zaopatrz się również wcześniej w elegancką zastawę stołową, taką jak porcelanowe talerzyki deserowe, czy wygodne i eleganckie widelczyki do ciasta ze stali nierdzewnej 18/10. Sprawdź ofertę marki Gerlach, by znaleźć idealne produktu do serwowania!
.jpg)

.jpg)
.jpg)
.jpg)