Czy wiesz, jak pokroić ziemniaki? Dowiedz się, jak uzyskać popularne kształty: na frytki, w łódki i w kostkę. Jakie narzędzia przygotować oraz na co zwrócić uwagę w trakcie? Dowiedz się wszystkiego, co musisz wiedzieć na ten temat!
Ziemniaki – wszechstronne podstawowe warzywa
Od kiedy ziemniaki pojawiły się w Europie, są nieodłączną częścią lokalnej kuchni. W wielu polskich domach są używane na co dzień do przygotowania zup, jako dodatek do mięs czy warzyw, a także jako przekąska. Wykonuje się z nich chipsy, frytki czy purée. W 100 g tego warzywa można znaleźć 73 kcal, 20 g węglowodanów, 1,7 g białka i śladowe ilości tłuszczy. Zawierają też wysoką zawartość potasu, witaminę C, magnez, fosfor czy wapń. Jak najbardziej mogą być więc elementem zrównoważonej diety.
Wszechstronność ziemniaków sprawia, że sposób ich pokrojenia ma znaczenie i można zrobić to na wiele sposobów. Jak je przygotować? Jakie noże do obierania ziemniaków wybrać, a następnie – jak uzyskać pożądany kształt?
Co daje krojenie ziemniaków?
Krojenie ziemniaków to zabieg dość ważny. Pozwala on na szybsze przyrządzenie warzyw np. w trakcie gotowania, a także poprawia ich strukturę. Przykładowo, do przygotowania frytek nie mogą być one pokrojone na zbyt duże kawałki, ponieważ ziemniaki nie usmażyłyby się wewnątrz w trakcie stosunkowo krótkiego przygotowywania w bardzo gorącym oleju. Ponadto np. cienkie frytki chłoną mniejsze ilości tłuszczu. Różnorodnie podawane ziemniaki pozwalają również na urozmaicenie posiłku bez konieczności sięgania po inne, bardziej nietypowe czy też droższe składniki.
Jakie narzędzie do krojenia ziemniaków?
Do krojenia ziemniaków przyda Ci się mały nóż do obierania lub po prostu obieraczka, a także większy nóż do krojenia, np. szefa kuchni, Santoku czy długi nóż kuchenny. Zwróć uwagę na to, by narzędzie było ostre i czyste. Nie używaj zardzewiałych noży! Przed rozpoczęciem pracy sięgnij po ostrzałkę, musak lub kamień do ostrzenia. Dzięki temu zyskasz pewność, że Twoje narzędzie będzie ostre i wygodne w trakcie pracy.
Pamiętaj też, aby zaopatrzyć się w dobrej jakości deskę do krojenia. Najlepiej sprawdzi się ta z naturalnego drewna, np. z dębu, taka jak deska NATUR. Nóż wbija się w tego typu „podstawę”, jednocześnie nie tępiąc się tak mocno w trakcie. Unikaj desek wykonanych ze szkła. Mogą one uszkodzić Twoje narzędzie!
Jak przygotować ziemniaki do krojenia?
Nim pokroisz ziemniaki, zaopatrz się w ich odpowiednią do dania odmianę. Inne sprawdzą się do frytek, inne do zupy, a jeszcze inny typ – do przygotowania klusek. Gdy będziesz już mieć je pod ręką, dokładnie je umyj i oczyść ze wszelkich zabrudzeń. Osusz je za pomocą ręcznika papierowego.
Przygotuj odpowiednie narzędzia: nóż lub obieraczkę oraz deskę do krojenia. Zacznij usuwać z nich skórkę. Jeśli widzisz, że ziemniak jest zielonawy: usuń ten fragment. Zawiera on gorzki w smaku związek chemiczny. Dopiero gdy wszystkie ziemniaki będą obrane, ponownie umyte i osuszone możesz zacząć docelowe krojenie.
Jak pokroić ziemniaki na frytki?
Krojenie ziemniaków na frytki rozpocznij od przekrojenia ich na pół. Ułóż je płaską powierzchnią w stronę deski do krojenia, a następnie krój je wzdłuż, tworząc plastry o grubości ok. 0,5-1 cm, zależnie od Twoich potrzeb i preferencji. Najważniejsze jest to, by tworzyć kawałki o porównywalnej wielkości.
Następnie zacznij formować słupki. Staraj się, by ziemniaki miały kwadratowy przekrój. Możesz korzystać też ze specjalnej krajalnicy.
Pamiętaj, że pokrojenie ziemniaków to dopiero początek przygotowywania frytek! Następnie muszą one moczyć się w wodzie, a następnie czeka Cię proces smażenia.
Jak pokroić ziemniaki w łódki?
Ziemniaki w łódki idealnie nadają się do zapiekania w piekarniku lub nawet smażenia jako frytki. Często po przygotowaniu mają chrupiącą skórkę i miękki środek. Po ich obraniu przekrój ziemniaki na pół i połóż je stabilnie na desce. Następnie każdy kawałek krój na 3-4 części, tworząc kształt łódek. Powinien przypominać klin – szerszy z jednej strony, węższy z drugiej. Ilość łódek z jednej połówki dostosuj do wielkości ziemniaka.
Do tego typu kształtu najlepiej sprawdzą się ziemniaki o średniej wielkości, których rozmiar jest zbliżony do siebie.
Jak pokroić ziemniaki w kostkę?
Obrane ziemniaki pokrój w plastry o docelowej grubości kostek. Zwykle wykorzystuje się kostkę 1 cm, jednak możesz stworzyć też mniejszą lub większą, zależnie od potrzeby. Najważniejsze jest to, by była równomierna. Następnie ułóż 2-3 plastry jeden na drugim i zacznij je kroić wzdłuż, tworząc paski o takiej samej szerokości, jak grubość kawałków. Po przygotowaniu pasków pokrój je w poprzek, tworząc kostkę.
Jak przechowywać ziemniaki po pokrojeniu?
Pokrojone ziemniaki możesz podać od razu obróbce cieplnej, lub przechować je przez jakiś czas. Takie ziemniaki warto zalać wodą i w przykrytym pojemniku, np. w garnku, przechowywać w lodówce, w temperaturze od 4 do 6°C. Spożyj je w ciągu 1-2 dni.
Pamiętaj, aby nie mrozić surowych ziemniaków! Jeśli chcesz np. zamrozić je na frytki, najpierw poddaj je blanszowaniu. Inaczej ich struktura stanie się wodnista i nieprzyjemna.
Krojenie ziemniaków nie jest trudne!
Czy wiesz już, jak pokroić ziemniaki na frytki, w łódki lub w kostkę? Mamy nadzieję, że z tymi poradami Twoje codzienne zadania staną się prostsze. Pamiętaj, że to tylko kilka przykładów na krojenie ziemniaków. Możesz eksperymentować, tworząc różnorodne kształty. Ważne jest tylko to, by kroić je na równe części, dzięki czemu będą smażyć się lub gotować w równomierny sposób.
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)