Nóż szefa kuchni 8" DECO BLACK
Japońskie noże są kwintesencją perfekcji i precyzji w kuchni. Są to wyjątkowe narzędzia, które rzucają nowe światło na sposób przygotowywania potraw i wprowadzają nową jakość w kuchni. Wejdź na poziom, w którym kulinarne fantazje mogą stać się rzeczywistością i stwórz niezwykłe dania z japońskim nożem prawdziwego szefa kuchni.
Japońskie noże szefa kuchni
Noże japońskie są znane i cenione na całym świecie. Słyną z wysokiej jakości, wytrzymałości i niezwykłej precyzji. Mają wszechstronne zastosowanie, a ich konstrukcja i doskonałe wyważenie pozwalają na dynamiczną i efektywną pracę. Noże japońskie są bardzo różnorodne zarówno pod względem zastosowania jak i samego kształtu. Różnice między poszczególnymi modelami wpływają na to, że każdy rodzaj noża przeznaczony jest do nieco innej pracy.
Japońskie noże można w pewnym sensie podzielić na dwie grupy. Po pierwsze, w ten sposób nazywa się oczywiście narzędzia wyprodukowane w kraju Kwitnącej Wiśni. Po drugie, słowa te mogą określać noże, których kształt jest tradycyjny dla tego kraju, jednak mogły być wyprodukowane w dowolnym innym miejscu na świecie. W tym artykule skupimy się na tym drugim przypadku, zwracając uwagę po prostu na różne typy noży.
Poznaj podstawowe noże japońskie i wybierz ten dla siebie!
Jaki nóż japoński kupić?
To, który nóż japoński idealnie sprawdzi się w Twoim domu zależy zarówno od stylu gotowania jak i skali trudności przygotowywanych potraw. Prezentację noży japońskich zaczniemy od noży do zadań specjalnych, a skończymy tymi, które są najbardziej uniwersalne. Poznaj wyjątkowe noże japońskie i odnajdź swojego faworyta! Jakie są rodzaje noży japońskich?
Nóż Yanagiba
Ten japoński nóż charakteryzuje wyjątkowo długie i wąskie ostrze o długości od 210 do 360 mm. Jest to tradycyjne narzędzie używane do filetowania ryb, zwłaszcza w kontekście przygotowywania sushi i sashimi. Jest to nóż jednostronny, co oznacza, że jedna storna ostrza jest nachylona pod większym kątem i to ona odpowiada za cięcie. Nóż Yanagiba posiada tzw. urasuki. Jest to rowek, wgłębienie, lub wklęsła część na boku ostrza, która umiejscowiona jest na stronie przeciwnej do ostrego ostrza. Urasuki pozwala na zmniejszenie oporu i przyczepności, co bezpośrednio wpływa na sposób przygotowywania potraw.
Dobry nóż tego typu jest stosunkowo sztywny. Doskonale sprawdza się w długich, gładkich cięciach, bez zbędnego szarpania krojonego produktu. Nóż Yanagibaprzeznaczony jest głównie do krojenia ryb w cienkie plasterki, jednak może być używany także do innych delikatnych zadań jak np. krojenie warzyw.
Warto zwrócić uwagę również na estetykę samego noże. Kształt klingi przypomina często liść wierzby – yanagi. Jednak korzystanie z tego narzędzie wymaga pewnych umiejętności i doświadczenia. Jeśli jednak szukasz narzędzia, który umożliwi estetyczne i precyzyjne przygotowanie potraw, warto mieć go w swojej kuchni.
Nóż Takohiki
Kolejnym tradycyjnym narzędziem, jest pochodzący ze wschodniej części Japonii nóż Takohiki. Jego ostrze jest długie i charakterystyczne, a jego konstrukcja jest dość lekka. Nóż ten idealnie nadaje się to pojedynczych, płynnych cięć. Sam nóż został tworzony z myślą o krojeniu ryb oraz … ośmiornic – stąd też wzięła się jego nazwa. W języku japońskim „tako” oznacza ośmiornicę. Podobnie jak w przypadku poprzedniego noża, ostrze Takohiki jest jednostronnie. Solidna grubość ostrza natomiast zapewnia stabilne i precyzyjne cięcie. Nóż ten to narzędzie, które podkreśla zaawansowane umiejętności kucharskie, a jednocześnie umożliwia precyzyjne i eleganckie krojenie surowych składników. W tradycyjnej kuchni japońskiej, gdzie estetyka potraw ma duże znaczenie, nóż ten jest niezastąpionym narzędziem.
Nóż Deba
To przykład jednego z bardziej masywnych i ciężkich noży japońskich.
Charakteryzuje się on grubą i stosunkowo krótką klingą. Sprawia to, że jest do solidne narzędzie, które doskonale poradzi sobie z kuchennymi wyzwaniami. Nóż Deba, jak wiele japońskich noży, również posiada jednostronne ostrze, jednak jest ono znacznie grubsze niż w pozostałych typach. Japoński nóż Debastworzony został z myślą o zadaniach specjalnych i bez problemu poradzi sobie zarówno z krojeniem warzyw, oprawieniem drobiu, przecinaniem kręgosłupów jak i odcinaniem rybich ogonów i głów.
Mimo swojej masywności, nóż umożliwia wykonywanie naprawdę precyzyjnych cięć, dlatego tak chętnie sięgają po niego prawdziwi japońscy mistrzowie kulinarni.
Nóż Bunka
Japoński nóż Bunka to nieco bardziej uniwersalna propozycja, która doskonale sprawdzi się w kuchni dla osób, które lubią przygotowywać różnego rodzaju ryby i mięsa, a zwłaszcza wołowiny, która ma być pokrojona na większe kawałki. „Bunka” dosłownie oznacza „kultura” lub „szerokość”, co odzwierciedla szerokie spektrum zastosowań tego noża w kuchni. Ostrze noża Bunka ma kształt litery „T”, co oznacza, że jest płaskie z lekko zaokrąglonym noskiem, co umożliwia zarówno krojenie jak i szatkowanie. Niektóre noże Bunka posiadają jednostronne ostrze, podobnie jak tradycyjne japońskie noże, podczas gdy inne są dwustronne, co sprawia, że są bardziej dostępne dla użytkowników przyzwyczajonych do zachodnich stylów ostrzenia. Nóż ten ma także ciekawy design. Jego elegancki wygląd sprawia, że doskonale zaprezentuje się w każdej kuchni.
Nóż Santoku
Noże Santoku to najbardziej uniwersalny nóż japoński, który nadaje się do przygotowywania bardzo wielu potraw. Japońskie noże Santoku są istotną częścią kulinarnej kultury. Sama nazwa „santoku” po japońsku oznacza „trzy cnoty” lub „trzy zadania”. Doskonale zatem odzwierciedla jego uniwersalności wielozadaniowość. Ten typ noża charakteryzuje się szerokim i stosunkowo długim ostrzem. Klinga ma długość 140-200 mm. W wielu nożach Santoku pojawiają się charakterystyczne, niewielkie żłobienia, które zapobiega przywieraniu krojonych produktów do powierzchni ostrza. Noże te stosowane są głównie do trzech specjalnych zadań kuchennych – krojenia, siekania i krojenia w kostkę:
- Krojenie – japońskie nóż Santoku ma szerokie i płaskie ostrze, co ułatwia precyzyjne krojenie zarówno warzyw, mięsa jak i ryb na cienkie plasterki bez konieczności przesuwania ostrza w górę i w dół;
- Siekanie – ostrze japońskiego noże pozwala na efektywne siekanie rozmaitych składników jak cebula, czosnek czy zioła;
- Krojenie w kostkę – może japońskie Santoku doskonale nadają się do krojenia w kostkę. Dzięki specjalnej budowie ostrza, składniki na desce do krojenia nie przemieszczają się.
Noże Santoku marki GERLACH
Wysokiej klasy noże Santoku stworzone przez markę GERLACH to niezastąpione narzędzie w każdej kuchni. W ofercie znajdzie trzy noże Santoku. Poznaj wyjątkowe narzędzia i wyrusz w niezwykłą kulinarną przygodę!
Nóż santoku STYLE 7’’
Nóż santoku STYLE 7" to niezawodny pomocnik, który nadaje się do wszystkich rodzajów prac w kuchni. Dzięki szerokiemu ostrzu z wgłębieniami, jedzenie nie przywiera do niego podczas krojenia. Ostrze zostało wykonane ze stali nierdzewnej X30Cr13 z dodatkiem chromu, który zwiększa wytrzymałość i odporność na korozję. Twardość ostrza noża STYLE 7’’ na skali Rockwella wynosi 52-54 HRC, co sprawia, że nóż ten długo zachowują ostrość. Rękojeść noża pokryta jest specjalną powłoką antypoślizgową. Jest to to termoplastyczna guma, która zapobiega wyślizgiwaniu się noża z dłoni, nawet w sytuacji gdy jest on mokry.
Nóż santoku 7" SMART GREY
To nóż powstał z myślą o pełnieniu wielu funkcji w kuchni. Nóż Santoku SMART GREY jest niezawodnym narzędziem, którego szerokie ostrze jest uniwersalne. Dzięki temu nóż ten jest doskonały zarówno do krojenia, szatkowania, jak i filetowania. Nóż posiada charakterystyczne wgłębienia w ostrzu, które sprawiają, że krojone mięso czy siekane warzywa nie przywierają do niego, co pozwala na szybszą i znacznie sprawniejszą pracę. Twardość ostrza noża SMART GREY na skali Rockwella wynosi 54-56 HRC, a samo ostrze wykonane jest ze stali nierdzewnej X30Cr13 z dodatkiem chromu. Rękojeść noża gwarantuje komfort podczas użytkowania. Specjalny materiał typu Soft Touch pozwala na pewny chwyt, nawet gdy Twoje dłonie są mokre. Nóż możesz przechowywać wygodnie i bezpiecznie w szufladzie, korzystając z drewnianego organizera na noże.
Nóż Santoku LOFT 7" w blistrze
Nóż Santoku LOFT to wyjątkowa odsłona noża szefa kuchni w japońskim stylu. Budowa ostrza pozwala na szybką i efektywną pracę, dzięki czemu przygotowanie nim dań jest naprawdę sprawne. Nóż ten doskonale sprawdzi się do krojenia różnego typu produktów, dlatego z jego pomocą przygotujesz wiele smacznych posiłków kuchni całego świata. Wykonany ze stali nierdzewnej X50CrMoV15 z dodatkiem chromu, wanadu i molibdenu jest naprawdę wytrzymały i odporny na korozję. Twardość ostrza noża LOFT na skali Rockwella wynosi 55-56 HRC. Aby jak najdłużej cieszyć się niezawodnością i stylowym wyglądem noży kuchennych GERLACH, zaleca się je myć je ręcznie.
NOŻE KUCHENNE GERLACH KUPISZ W NASTĘPUJĄCYCH KATEGORIACH:
NOŻE KUCHENNE BLOKI NOŻY KUCHENNYCH NÓŻ SZEFA KUCHNI NOŻE SANTOKU NOŻE ZE STALI NIERDZEWNEJ NOŻE KUCHENNE NA PREZENT NOŻE RĘCZNIE ROBIONE NOŻE POJEDYNCZE CZARNE NOŻE NOŻE LOFTOWE