Skorzystaj z dobrodziejstw, które przynosi nam jesień: pachnące leśne grzyby, dynia, cukinia, bakłażan, boćwina, czy brokuły. Zachwyć się mnóstwem kolorów, barw i smaków. Zdecyduj się na małe eksperymenty w kuchni i ugotuj swoją pierwszą zupę dyniową lub przygotuj swoje pierwsze pieczone kasztany.
Zupa dyniowa
Składniki:
- 1 kg dyni
- 250 g ziemniaków
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 50 g masła
- 2 średnie cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka pieprzu Cayenne
- 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
- 100 g śmietanki 30%
Przygotowanie:
Obieramy dynię ze skórki, usuwamy środek, a miąższ kroimy w grubą kostkę. Ziemniaki płuczemy pod bieżącą wodą, obieramy i kroimy również w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy, drobno kroimy.
W średnim garnku roztapiamy masło, smażymy cebulę i czosnek, aż zmiękną.
Do garnka dodajemy dynie, ziemniaki oraz przyprawy. Całość mieszamy.
Wlewamy gorący bulion do garnka, przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy płomień, dolewamy śmietankę, mieszamy zupę i gotujemy ją przez 30 minut, aż warzywa zmiękną.
Na koniec blendujemy zupę na aksamitny krem.
Wskazówka:
Do przygotowania zupy dyniowej polecamy garnek 4,5 l SIMPLE.
Smażone rydze
Składniki:
- 300 g rydzy
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła
- Sól gruboziarnista
- Świeże pieczywo (np. bagietka)
Przygotowanie:
Czosnek obieramy i szatkujemy. Grzyby myjemy i dokładnie osuszamy.
Rydze kroimy na mniejsze lub większe kawałki – według uznania. Na dużej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojone grzyby i czosnek.
Całość doprawiamy solą i smażymy na średnim ogniu przez około 5 minut, często mieszając. Smażone rydze na maśle doskonale smakują z chrupiącym, świeżym pieczywem, najlepiej bagietką.
Wskazówka:
Do smażenia rydzów na maśle polecamy patelnię NATUR.
Pieczone kasztany
Składniki:
- Pieczone kasztany (ilość wedle uznania)
Przygotowanie:
Kasztany przed pieczeniem musimy koniecznie naciąć, aby nie wybuchły w piekarniku. Najlepiej naciąć kasztany na krzyż z obłej strony.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C, wkładamy kasztany i pieczemy je przez 15 minut.
Następnie wyciągamy, delikatnie studzimy i podajemy, gdy kasztany są jeszcze ciepłe.
Wskazówka:
Do przygotowania pieczonych kasztanów polecamy nóż szefa kuchni SMART GRANIT.