Lahmacun to świadectwo tego, że w prostocie tkwi siła smaków. Przygotuj to tradycyjne danie wywodzące się ze wschodu. Wykorzystaj do tego akcesoria kuchenne, takie jak tasak do ziół. Przepis został przygotowany we współpracy z Pracownią Smaku.
Co jest potrzebne na lahmacun?
Ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- 250 ml ciepłej wody
Nadzienie:
- 250 g mielonej wołowiny
- 250 g mielonej baraniny
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 pęczek pietruszki
- 2 zielone papryki
- 4 pomidory
- sól, pieprz, pieprz cayenne, kumin
- 0,5 kg cebuli
- sok z 1 cytryny do skropienia po upieczeniu
Jak przygotować lahmacun?
Połącz ze sobą wszystkie podane składniki i wyrabiaj je, aż uzyskasz elastyczne, jednolite ciasto. Odstaw je na 30 minut i podziel na 6-8 kulek. Następnie rozwałkuj na cienkie plasterki.
Warzywa pokrój w drobną kostkę. Posiekaj czosnek oraz pietruszkę. Dopraw je przyprawami podanymi w przepisie. Następie rozsmaruj wszystko na cienkim cieście i piecz na patelni lub w piekarniku. Powinien być rozgrzany do 180°C. Czas pieczenia zależy od piekarnika, jednak powinien wynosić ok. 15 minut.
Podawaj danie na talerzu po skropieniu sokiem z cytryny.
Czym jest lahmacun?
To tradycyjne danie, które wywodzi się ze wschodnich terenów: jest związana z kuchnią arabską, turecką i ormiańską. To cienkie ciasto z mięsnym nadzieniem, które przypomina włoską pizzę. Zazwyczaj wypieka się je w kamiennych piecach, co sprawia, że w większości domów niełatwo jest uzyskać „oryginalny” efekt.
Czy baraninę można zastąpić innym mięsem?
Baranina jest mięsem niezwykle popularnym w krajach arabskich. W Polsce również istnieje tradycja spożywania go, jednak jest wyraźnie trudniej dostępne. Dlatego jeśli nie posiadasz go lub nie chcesz go używać możesz zastąpić je dowolnym innym mielony mięsem. Pamiętaj jednak, że może wpłynąć to na smak dania – nie będzie ono wówczas wyglądało dokładnie tak, jak w Turcji.
Dlaczego warto używać tasaka do ziół?
Używanie tasaka do ziół pozwala na szybsze i sprawne pokrojenie różnorodnych ziół. Dzięki temu praca w kuchni staje się jeszcze bardziej przyjemna. Tasak NATUR to też doskonały pomysł na prezent. W komplecie z deską świetnie sprawdzi się również w polowej kuchni.
We współpracy z:
Pracownia Smaku w Katowicach
Autorka przepisu: Kinga Bałazy
Zdjęcia: Karol Fatyga Fotografia
Miejsce warsztatów: Pracownia Smaku Jolanty Kleser, ul. Kościuszki 12/oficyna 9 w Katowicach