Miękkie pierniczki są pyszne i aromatyczne. Choć mogą dojrzewać, doskonale smakują również zaraz po przygotowaniu. Idealne na święta, dobrze się przechowują. Aby je stworzyć, przyda Ci się garnek oraz szpatułka.
Co jest potrzebne na miękkie pierniczki?
- 250 g masła
- 250 g miodu
- 250 g cukru
- 2 łyżki zmielonej kawy
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 750 g mąki pszennej
- 20 g przyprawy do pierników
- 120 ml zimnej wody
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 200 g zmielonych orzechów
Opcjonalnie
- Dowolne powidła
Jak zrobić miękkie pierniczki?
Zacznij od podgrzania części składników. Do garnka przełóż masło, miód, cukier, kawę, kakao, cynamon i gałkę muszkatołową. Zacznij podgrzewać, doprowadzając do rozpuszczenia się i zmieszania masy. Gdy składniki zaczną się gotować, dodaj mąkę oraz przyprawę do pierników. Wyłącz kuchenkę, wymieszaj całość na gładką masę i odstaw na 20 minut do wystudzenia.
Do masy dodaj zimną wodę, sodę oczyszczoną, jajka i zmielone orzechy. Całość dokładnie wymieszaj, tworząc jednolitą masę, a następnie owiń w folię i schowaj do lodówki na co najmniej 2 dni.
Następnie ciasto rozwałkowuj na grubość ok. 0,5 cm i wykrawaj foremkami pierniczki. Opcjonalnie możesz sklejać ze sobą dwa pierniczki, przekładając je wewnątrz powidłami lub innym wypełnieniem. Piekarnik rozgrzej do ok. 180°C i zapiekaj je przez ok. 15-20 minut – obserwuj, jak rosną i w razie potrzeby wydłuż lub skróć czas.
Gdy pierniczki całkowicie wystygną (najlepiej po 2-3 dniach) możesz ozdobić je w dowolny sposób.
Skąd wzięła się tradycja przygotowywania pierniczków na święta?
Pierwsze przeprawiane wypieki pojawiły się już w starożytności: w Egipcie, Grecji i w Rzymie. W średniowieczu do Europy trafiły przyprawy korzenne pochodzące z Bliskiego Wschodu, takie jak cynamon czy goździki. To wtedy cukiernicy zaczęli przygotowywać z nich wypieki, traktując je często jako lekarstwo. Był to luksusowy, drogi wypiek. Przyprawy nadawały ciasteczkom rozgrzewającego charakteru, a ponadto były trwałe. To wszystko sprawiło, że z czasem zawitały na stołach jako świąteczny deser. W XIX wieku zaczęto dekorować je lukrem i zaczęto je wieszać na choinkach w formie ozdób.
Jaki miód dodać do pierniczków?
Do pierniczków najlepiej nadają się miody o wyrazistym, głębokim smaku, dobrze łączącym się z przyprawami korzennymi. Idealnym wyborem będzie ciemny miód gryczany. Ma on lekko palony smak i zwykle jest wybierany przez cukierników przygotowujących pierniczki. Klasycznie wykorzystuje się często miód lipowy. Dobrze sprawdzi się też spadziowy czy akacjowy.
Jeśli nie posiadasz innych rodzajów miodu, oczywiście sprawdzi się również wielokwiatowy. Zwróć jednak uwagę, aby pochodził on ze sprawdzonego źródła, np. z lokalnej pasieki. Unikaj produktów miodopodobnych, syntetycznych. Do pierniczków nie nada się zbyt dobrze miód wrzosowy, ponieważ ma bardzo charakterystyczny smak.
Czemu do pierniczków warto dodać kawę i kakao?
Te dwa dodatki są niezwykle ważne. Po pierwsze, nadają pierniczkom ciemniejszy, głęboki kolor. Podkreślają aromat i smaki przypraw korzennych, „wyciągając” je na pierwszy plan. Odrobina goryczki łagodzi słodycz miodu i cukru. To wszystko sprawia, że pierniczki wyglądają i pachną zdecydowanie bardziej szlachetnie.
