Mus jabłkowy możesz przygotować jesienią, a następnie przechowywać przez cały rok. Wykorzystasz go do wielu ciast, deserów i wytrawnych potraw. Aby go przygotować, przydadzą Ci się garnki z grubym dnem.
Co jest potrzebne do przygotowania musu jabłkowego?
- 2 kg dowolnych jabłek
- ⅓ szklanki wody
- Połówka cytryny
- Ksylitol Składniki na 1 l musu jabłkowego.
Jak zrobić mus jabłkowy?
Jabłka umyj pod bieżącą wodą i dokładnie osusz za pomocą papierowego ręcznika. Następnie obierz je, usuń gniazda nasienne i pokrój w ósemki.
Pokrojone jabłka umieść w większym garnku np. z linii MODEL. Wyciśnij sok z cytryny i wlej go wraz z wodą do naczynia z jabłkami. Całość gotuj, jednocześnie często mieszając.
Gdy owoce się zagotują, zmniejsz moc palnika. Gotuj na średnim ogniu do momentu, aż jabłka będą miękkie, a woda odparuje. Czas gotowania może być różny, w zależności od rodzaju jabłek.
Jeśli wybierzesz twarde jabłka, warto przykryć je podczas gotowania. Przy miękkich nie będzie to konieczne.
Na koniec zblenduj ugotowane jabłka, dodaj ksylitol do smaku i wymieszaj (do mieszania polecamy akcesoria z linii NATUR). Tak przygotowany mus jabłkowy przełóż do słoików i odłóż na bok do wystygnięcia.
Jeśli chcesz cieszyć się dłużej przetworami, warto zawekować słoiki.
Jakie jabłka wybrać na mus?
Tak naprawdę – jakiekolwiek, jakie tylko masz pod ręka! Ponieważ mus często dodaje się co deserów, które i tak są słodzone, możesz wybrać do tego bardziej kwaśne owoce, które nie nadają się tak dobrze do samodzielnego jedzenia.
Czy ksylitol można zastąpić cukrem?
Jak najbardziej, możesz zastąpić ksylitol cukrem. Pamiętaj jednak, że podnosi on indeks glikemiczny musi oraz jego kaloryczność. Ksylitol to produkt naturalnego pochodzenia, który jest pod wieloma względami znacznie zdrowszy od cukru.
Czym jest ksylitol?
Ksylitol jest alkoholem cukrowym, pozyskiwanym z brzozy oraz kukurydzy. W smaku przypomina tradycyjny cukier. Nie fermentuje on w układzie pokarmowym, nie powoduje próchnicy, ma niski indeks glikemiczny i niewiele kalorii. Należy jednak uważać – może wywoływać wzdęcia, zwłaszcza u osób nieprzyzwyczajonych do spożywania go.