Orientalny krem z dyni to przepis na smaczny i lekki posiłek, idealny w trakcie jesiennych wieczorów. Ten autorski przepis Adama Borowicza na pewno zaskoczy Cię połączeniem polskich składników ze smakiem orientu. Do przygotowania dania na pewno przyda Ci się głęboka patelnia.
Co jest potrzebne na orientalny krem z dyni?
- 500 g dyni (obranej, pokrojonej w kostkę)
- 1 cebula
- 1 płaska łyżeczka mielonego imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 400 ml bulionu warzywnego
- 100 ml śmietany 30%
- 2 kromki chleba na zakwasie
- 50 g bryndzy
- 1 łyżeczka pasty harissa (lub harissa w proszku)
- sól, pieprz do smaku
Podane składniki wystarczą na 2 porcje.
Jak zrobić orientalny krem z dyni?
Przygotowanie tego dania zajmie Ci ok. 25 minut.
Rozgrzej patelnię z oliwą. W tym czasie posiekaj cebulę oraz czosnek. Przełóż je na patelnie i zeszklij warzywa. Następnie dodaj dynię, zalej ją bulionem i gotuj przez kolejne 15 minut, aż stanie się miękka. Zmiksuj składniki na gładko, np. za pomocą blendera. Dopraw solą i pieprzem, a na koniec dodaj śmietankę.
Chleb pokrój w kostkę. Rozprowadź na patelni minimalną ilość tłuszczu i podsmaż na nim pieczywo aż będzie złote i chrupiące. W miseczce wymieszaj bryndze z harrisą oraz łyżką śmietany.
Krem z dyni wlej do talerzy. Dodaj kleks bryndzy z harrisą, grzanki, kroplę śmietany i – opcjonalnie – posyp posiekaną natką pietruszki lub kolendrą. Smacznego!
Czemu harrisa pasuje do dyni?
Dynia ma naturalnie lekko słodki, delikatny smak. Z kolei harrisa jest bardziej wyrazista i ostra. Dlatego też doskonale do siebie pasują: dodatek tej przyprawy podkreśla i przełamuje smaki. Ta przyprawa o południowoafrykańskim rodowodzie zawiera w sobie chili, kolendrę czy kmin. Dzięki wymieszaniu jej z bryndzą łagodnieje i stanowi doskonały dodatek do kremu z dyni.
Czy krem z dyni można zrobić z mrożonki?
Tak! Taki krem wyjdzie również z mrożonej dyni. Może jednak zawierać nieco więcej wody, dlatego weź to pod uwagę w trakcie przygotowania. Wykorzystaj kupną mrożonkę, lub przygotuj ją samodzielnie z sezonowych warzyw.
Czy do dania można dodać bulion drobiowy?
Jeśli taki właśnie preferujesz: jak najbardziej! To dobry pomysł np. na wykorzystanie rosołu z poprzedniego dnia. Doda on zupie głębszego smaku i sprawi, że będzie nieco tłustsza. Zwróć jednak uwagę na to, aby bulion nie był zbyt słony. Harrisa oraz bryndza są już bardzo intensywnymi smakami.
Adam Borowicz
Adam Borowicz – kucharz ze Śląska, popularny vloger, autor i gospodarz wielu znanych programów kulinarnych m.in. „To je Borowicz" w TVP oraz „Co je Borowicz na Śląsku" na antenie Canal+ Kuchnia. Charyzmatyczna postać i wymagający juror (możecie kojarzyć go m.in. z jury I edycji „Family Food Fight. Pojedynek na smaki"), który obecnie inspiruje kulinarnie w programach grupy mediowej Polsatu. Łączy pasję i pracę — w poszukiwaniu nowych smaków odwiedził ponad 40 krajów. Bardzo ceni różnorodność kuchni świata, ale kocha również śląskie smaki, tworząc z nich wyśmienite sezonowe dania.
.jpg)
