Silikonowa forma do pieczenia keksówka 24cm SMART
Jak upiec dobry piernik świąteczny? Sprawdź nasz przepis na idealne ciasto, które przygotujesz nawet bezpośrednio w Wigilię. Jak go zrobić krok po kroku i na co zwrócić uwagę? Zaopatrz się wcześniej w dobrej jakości formy do pieczenia.
Co jest potrzebne na piernik?
- 700 g miodu
- 300 g cukru
- 4 jajka
- 1 kg mąki pszennej
- 250 ml oleju
- 500 ml mleka
- 4 łyżki zmielonych przypraw: goździki, cynamon, gałka muszkatołowa
- 25 g kakao
- 40 g podsmażanej skórki pomarańczy
- 5 g amoniaku
- 250 g łuskanych orzechów
- 50 g rodzynek
- 100 g fig
- opcjonalnie masło do wysmarowania formy
- opcjonalnie powidła śliwkowe
Jak upiec piernik świąteczny?
Zacznij od przygotowania dodatków. Orzechy dokładnie posiekaj. Rodzynki umyj, przejrzyj, usuwając te nadpsute, a następnie osusz. Figi umyj i pokrój.
Mąkę przesiej przez sito. Miód przełóż do rondelka i zarumień go delikatnie z cukrem. Do masy dodaj przyprawy. Gorący wlej do przesianej mąki. Rondel po miodzie wypłucz mlekiem, podgrzewając je, a następnie je również dodaj do masy. Wymieszaj całość, dodaj olej i kakao. Ciasto powinno być gęste. Wyrabiaj je łyżką lub robotem kuchennym.
Wyrobione, gorące ciasto pozostaw do ostygnięcia, najlepiej aż do następnego dnia. Następnie dodaj do niego jajka, orzechy, rodzynki i figi, a także amoniak wymieszany z 3 łyżkami wody. Całość wymieszaj, jednocześnie ubijając łyżką lub używaj do tego robota kuchennego.
Piernik najlepiej piec w podłużnych foremkach do keksu. Wykładaj ciasto, napełniając je do połowy. Jeśli foremki nie mają nieprzywierającej powłoki możesz wysmarować je masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzej do 160°C i piecz piernik przez około godzinę. Przed wyjęciem sprawdź patyczkiem, czy jest już gotowe. Piernik pozostaw w formie aż do wystudzenia. Dzień po upieczeniu owiń je w pergamin, a następnie w czystą serwetkę i włóż do woreczka, aby dojrzał. Opcjonalnie możesz przeciąż piernik na pół i przełożyć go powidłami śliwkowymi.
Przepis na piernik – skąd pochodzi?
Piernik prawdopodobnie pojawił się w Polsce około XIII wieku, razem z przyprawami. Najstarsze lokalne wzmianki pochodzą z 1294 roku ze Świdnicy, gdzie wspominano o cechu piernikarzy oraz z XIV wieku, gdzie w Krakowie, Gdańsku i Poznaniu funkcjonowali rzemieślnicy-piernikarze.
Wkrótce symbolem polskiego piernika stał się Toruń, przez który przechodził szlak handlowy, przez co miasto to miało częsty i stosunkowo tani dostęp do przypraw. W tym mieście rozwijało się również pszczelarstwo. Nic więc dziwnego, że toruńskie pierniki były eksportowane do innych krajów Europy.
Powyższy przepis na piernik to nieco uwspółcześniona wersja przepisu pochodzącego z XX wieku. Tego typu piernik nie wymaga długotrwałego dojrzewania, dzięki czemu można go dość szybko spożyć, ale jednocześnie zawiera dużą ilość miodu oraz dodatek amoniaku, co było typowe dla dawniej przygotowywanych pierników.
Jak upiec dobry piernik? Wskazówki
Aby piernik był naprawdę wyśmienity przede wszystkim stawiaj na składniki dobrej jakości. Jego sercem jest wysokiej jakości miód. Idealnie sprawdzi się gryczany, lub spadziowy, a jeśli nie posiadasz do niego dostępu – wybierz wielokwiatowy, najlepiej pochodzący z lokalnej pasieki. Sięgaj też po świeże przyprawy korzenne. W trakcie podgrzewania miodu z cukrem zachowaj ostrożność. Nie może stać się on zbyt gorący, ponieważ wówczas może stracić aromat i zacząć się karmelizować.
Pamiętaj też, że przed dodaniem jajek ciasto powinno odpocząć przez co najmniej 12 godzin. Piernik koniecznie piecz w niższej temperaturze przez dłuższy czas.
Piernik – jak upiec go w garnku żeliwnym?
Jeśli chcesz, możesz spróbować upiec piernik w garnku żeliwnym. Tego typu naczynie nagrzewa się równomiernie, pozwalając ciastu na odpowiednie wyrośnięcie. Najlepiej stawiaj na naczynia o większej pojemności, np. 4-5 l. Mogą być niższe, lecz szersze. Dobrym pomysłem będzie sięgnięcie po garnki emaliowane, np. z linii NATUR IRON. Pamiętaj, aby pokrywka naczynia była żaroodporna i aby nadawało się do użytkowania w piekarniku.
Naczynie wysmaruj masłem lub wyłóż papierem do pieczenia. Możesz też oprószyć je kakao. Przez pierwsze 40 minut zapiekaj ciasto z pokrywką, a przez kolejne 20-30 – bez niej, by ciasto nabrało odpowiedniej konsystencji.
.jpg)