Pierogi z karpiem i grzybami w sosie maślano-winnym to wykwintne danie, które łączy delikatny smak ryby z aromatem suszonych grzybów. Idealne na wyjątkowe okazje, z kremowym sosem, który podkreśla wyjątkowy charakter potrawy.
Składniki na farsz:
- 500 g płatów z karpia
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 60 g ugotowanej kaszy jaglanej
- 40 g suszonych grzybów (podgrzybki)
- 1 łyżeczka miodu
- sól oraz biały i czarny pieprz do smaku
Składniki na ciasto:
- 400 g mąki pszennej typu 550 (+ niewielka ilość do podsypywania blatu podczas wyrabiania ciasta)
- szczypta soli
- 1 szklanka gorącej wody
- 50 ml mleka
- 30 g masła
Posiekajcie drobno cebulę, czosnek i ugotowane wcześniej suszone grzyby. Wodę z ugotowanych grzybów zachowajcie do wywaru na zupę grzybową. Przesmażcie wszystko z dodatkiem oleju. Doprawcie pieprzem. Wystudzone grzyby z cebulą przełóżcie do miski.
W niewielkim garnku podgrzejcie wodę z mlekiem i masłem, jednocześnie mieszając, by się nie przypaliło. Gdy ciecz będzie ciepła, wlejcie ją do mąki, dodając szczyptę soli. Zagniećcie ciasto. Zawińcie je w folię spożywczą i przełóżcie na około kwadrans do lodówki. Podsypcie blat mąką.
Zabierzcie się za farsz. Posiekajcie mięso karpia (bez skóry i wyfiletowane). Dodajcie do ryby posiekane grzyby, łyżeczkę miodu i ugotowaną kaszę jaglaną. Doprawcie solą, czarnym pieprzem i wymieszajcie.
Rozwałkujcie na blacie ciasto wyjęte z lodówki. Wytnijcie szklanką krążki, rozciągnijcie w palcach i do każdego krążka włóżcie farsz. Wrzucajcie do osolonego wrzątku. Po 3-4 min od wypłynięcia będą gotowe do jedzenia.
Składniki na sos maślano-winny:
- 250 ml białego półwytrawnego wina
- 50 g zimnego masła
- 20 ml soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Do rondelka wlej białe wino i gotuj na małym ogniu, redukując płyn do około 100 ml. Zaciągnij zimnym masłem, energicznie mieszając, aby powstała kremowa emulsja maślano-winna. Delikatnie przypraw solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny.
Adam Borowicz
Adam Borowicz – kucharz ze Śląska, popularny vloger, autor i gospodarz wielu znanych programów kulinarnych m.in. „To je Borowicz" w TVP oraz „Co je Borowicz na Śląsku" na antenie Canal+ Kuchnia. Charyzmatyczna postać i wymagający juror (możecie kojarzyć go m.in. z jury I edycji „Family Food Fight. Pojedynek na smaki"), który obecnie inspiruje kulinarnie w programach grupy mediowej Polsatu. Łączy pasję i pracę — w poszukiwaniu nowych smaków odwiedził ponad 40 krajów. Bardzo ceni różnorodność kuchni świata, ale kocha również śląskie smaki, tworząc z nich wyśmienite sezonowe dania.