Zestaw noży w bloku czarnym MODERN
Pomidory po langwedocku to danie, które idealnie sprawdzi się jako przystawka, gdy odwiedzą Cię bliscy. To przepis na nadziewane warzywa, pełne smaku lata, do których przygotowania przyda Ci się brytfanna i komplet wygodnych, ostrych noży. Możesz przygotować to danie również na grilla.
Jak przygotować pomidory po langwedocku?
- 4 duże pomidory
- 2 kromki chleba pszennego, bez skórki
- 1 ząbek czosnku
- 30 ml oliwy z oliwek
- 15 ml natki pietruszki
- 15 ml tymianku
- sól i pieprz do smaku
Jak przygotować pomidory po langwedocku?
Pomidory oczyść. Powinny być dojrzałe i miękkie. Przekrój je na pół, a następnie natnij powierzchnię w poprzek. Posól je i połóż na cedzaku. Powinny puścić sok. Pozostaw do odsączenia na 1-2 godziny. Wypłucz je i wydrąż miąższ.
Czosnek przeciśnij przez wyciskacz, a następnie wymieszaj do z oliwą i posmaruj nim kromki chleba z obydwu stron. Zostaw na chwilę, aby wszystko wsiąkło w pieczywo. Posiekaj chleb i wymieszaj go z pokrojonymi na drobno ziołami.
Farsz nakładaj do pomidorów i pokrop od góry oliwą. Następnie przełóż pomidory do brytfanny NATUR IRON i zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 160℃ przez ok. 5-8 minut. Powinny delikatnie przyrumienić się od góry. Podawaj jako przystawkę bądź kolację. Pomidory można przyrządzić również na grillu. Smacznego!
Gdzie znajduje się Langwedocja?
Langwedocja to kraina historyczna, która leży w południowej części Francji. Zamieszkuje ją obecnie ok. 2,3 mln osób, a jedną z najważniejszych miejscowości jest Montpellier – miasto, w którym mieszka ok. 300 tys. ludzi. Posiada swoje tradycyjne potrawy, takie jak specjalnie przygotowany tuńczyk, zapiekane szprotki z ziołami, czy pyszne pasztety.
Jakie pomidory wybrać?
Do przygotowania tego dania przydadzą się duże, dorodne pomidory. Dobrym rozwiązaniem może być na przykład pomidor Santiana. Istnieje też amatorka odmiana, nazywana po prostu Gigantem, której owoce osiągają ok. 200-250 g. Tak naprawdę jednak samodzielnie warto ocenić, jaki pomidor będzie nadawał się do nadziewania. Kieruj się nie tylko rozmiarem, ale również preferencjami smakowymi.
Dlaczego warto mieć w kuchni brytfannę żeliwną?
Brytfanna żeliwna to wszechstronne naczynie, które dobrze nadaje się do wielu zadań. Możesz nie tylko zapiekać w niej pomidory, ale również wykorzystać ją do duszenia mięs, czy przygotowywania gołąbków. Jeśli produkt jest pokryty szkliwem dobrze nadaje się również do przechowywania żywności w lodówce. To wszystko sprawia, że idealnie sprawdzi się w kuchni każdego, kto kocha gotowanie.