Rondel z rączką SIMPLE 16cm – 1.5L
Zupa krem ze szparagów to pyszne, sezonowe danie, do którego przygotowania nie potrzebujesz mięsa. Dlatego też doskonale sprawdzi się dla wegetarian oraz osób, które je po prostu ograniczają. Warto doprawić ją gałką muszkatołową. Dzięki temu nabierze pełni swoich aromatów. Możesz do jej przygotowania użyć również mrożonych szparagów, dzięki czemu będziesz cieszyć się smakiem lata także późnią jesienią, czy zimą.
Co jest potrzebne na prostą zupę-krem ze szparagów?
- 400 g szparagów
- 1 l wody
- 40 g masła
- 40 g mąki
- 2 jajka
- 0,5 łyżeczki cukru
- sól wg. uznania
- 120 ml śmietanki 18%
- starta gałka muszkatołowa wg. uznania
- 1 pęczek natki pietruszki
Jak przygotować zupę-krem ze szparagów?
Obierz szparagi. Przyda Ci się do tego obieraczka SOLID. Opłucz je i ugotuj w wodzie z solą oraz cukrem. W tym czasie ugotuj również jajka na twardo, używając rodnelka. Gdy wystygną, posiekaj je na drobne kawałeczki.
Po ugotowaniu szparagi przetrzyj przez sito albo zblenduj. Nie wylewaj wody! Na patelni rozpuść masło i dodaj do niego mąkę, tworząc jasnozłotą zasmażkę. Możesz rozcieńczyć ją wodą ze szparagów. Następnie połącz ją z pozostałą częścią powstałego wywaru. Dodaj do niego również zblendowane szparagi. Zupę dopraw według uznania solą oraz gałką muszkatołową.
Zupę zdejmij z ognia. Dodaj do niej śmietanę, jajka oraz posiekaną natkę pietruszki. Smacznego!
Kiedy trwa sezon na szparagi?
Sezon na szparagi trwa niestety bardzo krótko, dlatego warto się śpieszyć z przygotowaniem ich! Te smaczne warzywa pojawiają się na początku maja i są najsmaczniejsze mniej więcej do końca czerwca. Te, które pojawiają się później, są często włókniste i dlatego większość osób rezygnuje z korzystania z nich.
Jakie są rodzaje szparagów?
Najpopularniejsze w Polsce są zielone szparagi. Są najcieńsze, ale charakteryzują się wyrazistym smakiem. Poza nimi w sklepach można spotkać również szparagi białe i fioletowe. Do przygotowania zupy możesz wybrać dowolne!
Czy zupa-krem ze szparagów nadaje się na lunch w pracy?
Tak, jak najbardziej! Zupa-krem ze szparagów doskonale nadaje się na lunch do pracy. Warto zabrać ją jednak w wysokiej jakości pojemniku, który nie przecieka. Zupę możesz bez obaw odgrzać w mikrofalówce, dzięki czemu można cieszyć się rozgrzewającym i pożywnym posiłkiem.