Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 400 g purée z dyni
- 200 g brązowego cukru
- 100 g białego cukru
- 4 jajka
- 240 ml oleju roślinnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
- 1 ½ łyżeczki cynamonu mielonego
- 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
- 1 ½ ekstraktu wanilii
Na krem:
- 220 g serka kremowego
- 115 g masła
- 360 g cukru pudru
- szczypta soli
Jak przygotować purée dyniowe do ciasta?
Kilogramową dynię pokrój, usuń z niej gniazdo nasienne i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180℃. Zapiekaj w nim dynię przez ok. 25 minut, do miękkości. Gdy wystygnie, obierz ze skórki i zblenduj na gładkie purée bądź przeciśnij przez praskę.
Jak przygotować ciasto dyniowe?
Przygotuj dwie miski. W pierwszej wymieszaj suche produkty: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, cynamon i przyprawę piernikową.
W drugiej wymieszaj olej, jajka, brązowy i biały cukier, a także purée z dyni i ekstrakt z wanilii. Mieszaj aż do połączenia się składników. Następnie przelej masę do suchych składników i miksuj dalej, aż do całkowitego połączenia się składników.
Gotową masę przelej do kwadratowej formy silikonowej SMART i piecz przez 30-35 minut w temperaturze 180℃.
Jak przygotować krem do ciasta dyniowego?
W misce utrzyj miękkie masło z cukrem pudrem i solą na puch. Dodawaj do niego małe porcje serka, wciąż ucierając, aż do połączenia się składników.
Gdy ciasto wystygnie, obłóż je kremem, a następnie wstaw do lodówki na minimum 30 minut. Smacznego!
Autor Przepisu:
Adam Borowicz – kucharz ze Śląska, popularny vloger, autor i gospodarz wielu znanych programów kulinarnych m.in. „To je Borowicz" w TVP oraz „Co je Borowicz na Śląsku" na antenie Canal+ Kuchnia. Charyzmatyczna postać i wymagający juror (możecie kojarzyć go m.in. z jury I edycji „Family Food Fight. Pojedynek na smaki"), który obecnie inspiruje kulinarnie w programach grupy mediowej Polsatu.
Łączy pasję i pracę — w poszukiwaniu nowych smaków odwiedził ponad 40 krajów. Bardzo ceni różnorodność kuchni świata, ale kocha również śląskie smaki, tworząc z nich wyśmienite sezonowe dania.