Baskijski mus czekoladowy jest pysznym, ale zarazem bardzo prostym w przygotowaniu deserem. Jego głęboki czekoladowy smak, połączony z lekką konsystencją sprawia, że po prostu chce się po niego sięgać. Stwórz go z wysokiej jakości czekolady, najlepiej zawierającej ok. 40-60% miazgi kakaowej.
Składniki:
- 200 g czekolady
- 80 ml wody
- 1 łyżka masła
- 3 jajka
- 2 łyżki rumu
- borówki wg. uznania (opcjonalnie)
- listki świeżej mięty wg. uznania (opcjonanie)
Jak przygotować baskijski mus czekoladowy?
Czekoladę połam na niewielkie kawałki i połącz ją z wodą, podgrzewając na parze, w rondelku GRANITEX lub w mikrofalówce. Następnie gotuj na niewielkim ogniu do powstania gęstego kremu. Zdejmij ją z ognia i odstaw do wystudzenia, a następnie utrzyj całość z masłem.
Wlej rum. Żółtka oddziel od białek i do kremu dodaj żółtka. Białka ubij na sztywną pianę i za pomocą szpatułki NATUR zmieszaj je z czekoladową masą. Przelej do pucharków lub salaterek i zostaw na noc w lodówce. Przed podaniem udekoruj według uznania, np. miętą i borówkami. Smacznego!