Boeuf Strogonow to danie nazwane od imienia rosyjskiego żołnierza, Aleksandra Stroganowa. Łączy w sobie zarówno kulturę kuchni francuskiej, jak i rosyjskiej. Ta wyjątkowo podana polędwica smakuje wszystkim! Ważne jest w przypadku tego dania to, aby postawić na najwyższej jakości wołowinę oraz aby całość przygotowywać na smalcu. Dzięki temu danie uzyska niezwykłą głębię smaku.
Składniki:
- 1,2 kg polędwicy wołowej
- 200 g cebuli
- 150 g pieczarek
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 200 g śmietany
- 150 g smalcu
- 1 łyżka mąki
- sól i pieprz do smaku
- sproszkowana papryka do smaku
Jak przygotować Boeuf Strogonow?
Polędwicę opłucz i obierz z powięzi. Pokrój w słupki mające ok. 1,5 cm. Użyj do tego ostrego noża Santoku LOFT. Cebulę pokrój w talarki i zarumień ją na patelni ze smalcem. Na dużej patelni MONOLIT usmaż mięso, używając dużej mocy kuchenki. Powinno się smażyć przez ok. 2-3 minuty na jednej stronie. Podsmażone paseczki oprósz mąką i przełóż do brytfanny NATUR IRON z cebulą. Dodaj do nich koncentrat, śmietanę, pieczarki, paprykę, sól i pieprz. Mieszając, doprowadź powoli do wrzenia, a następnie gotuj na mniejszej mocy kuchenki, aż wszystko idealnie zmięknie. Gdy potrawa będzie gotowa, posiekaj natką pietruszki.