Składniki:
- ryż do sushi
- 100 g wędzonego łososia
- awokado
- ogórek zielony
- kiełki pszenicy
- papryka słodka, chilli
- pomidory koktajlowe
- sałata zielona
- mango
- 50 ml sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- czerwona cebula
- rzodkiewka
- Bowl z łososiem i warzywami
Jak zrobić bowla z łososiem i warzywami?
Ryż ugotuj do miękkości, a następnie zaczekaj, aż nieco wystygnie. Wymieszaj go z 50 ml sosu sojowego, łyżką octu ryżowego, oliwą, solą i pieprzem (do mieszania polecamy akcesoria Gerlach NATUR).
W miseczkach ułóż sałatę i skrop ją oliwą oraz octem. Obok nich połóż pokrojonego łososia oraz ryż. Całość przykryj częścią sałaty. Pozostałe składniki ułóż na wierzchu i skrop wszystko sosem sojowym oraz octem ryżowym. Dopraw mielonym pieprzem. Smacznego!
Autor Przepisu:
Adam Borowicz – kucharz ze Śląska, popularny vloger, autor i gospodarz wielu znanych programów kulinarnych m.in. „To je Borowicz" w TVP oraz „Co je Borowicz na Śląsku" na antenie Canal+ Kuchnia. Charyzmatyczna postać i wymagający juror (możecie kojarzyć go m.in. z jury I edycji „Family Food Fight. Pojedynek na smaki"), który obecnie inspiruje kulinarnie w programach grupy mediowej Polsatu.
Łączy pasję i pracę — w poszukiwaniu nowych smaków odwiedził ponad 40 krajów. Bardzo ceni różnorodność kuchni świata, ale kocha również śląskie smaki, tworząc z nich wyśmienite sezonowe dania.