Francuski pasztet wiejski, czyli pâté de Campagne, wykonuje się przede wszystkim z wieprzowiny. Dodatek cielęciny sprawi jednak, że będzie miał wyjątkowy aromat. Jego przygotowanie jest przy tym dość proste, a sam pasztet możesz zamrozić, aby wykorzystać go w dogodnym momencie.
Składniki:
- 340 g wątroby wieprzowej bez skóry i żył
- 350 g zmielonej wieprzowiny
- 120 g zmielonej cielęciny
- 225 g zmielonej słoniny wieprzowej
- 1 ząbek czosnki
- 2 szalotki
- 225 g boczku bez kości
- 45 ml mocnego alkoholu, np. koniaku
- 0,5 łyżeczki curry
- sól i pieprz wg. uznania
- ¼ pęczka tymianku (posiekanego)
- 120 g wędzonego ozora lub szynki
- 30 ml gęstej śmietany
- 1 listek laurowy
Jak przygotować francuski pasztet wiejski?
Piekarnik rozgrzej do 180℃, Następnie wątrobę pokrój na grube kawałki. Dodaj do niej zmielone mięso i słoninę. Posiekaj szalotkę, a czosnek przeciśnij przez wyciskacz. Dodaj do mięsa razem z alkoholem, curry, solę, pieprzem i tymiankiem. Wyrób całość ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Masa nie powinna być zbyt rozdrobniona.
Pokrój boczek na plastry i wyłóż nimi formę prostokątną SMART. Do masy mięsnej dodaj śmietaną oraz pokrojony w kostki ozór bądź szynkę. Na wierzchu umieść listek laurowy i zagnij końcówki boczku.
Formę przykryj dwoma warstwami folii aluminiowej i umieść w naczyniu z gorącą wodą, sięgającą połowy wysokości formy. Zapiekaj pasztet przez ok. 2 godziny. Wyjmij go z piekarnika i odkryj.
Przykryj formę świeżym aluminium. Obciąż powierzchnię i pozostaw pasztet do wystygnięcia.
Przed podaniem wyłóż pasztet na półmisek i skrop go tłuszczem. Krój na cienkie plastry. Podawaj z marynowanymi w całości, niewielkimi cebulkami oraz korniszonami. Możesz podać danie na śniadanie lub może stanowić przekąskę w godzinach popołudniowych. Pasztet możesz zamrozić w formie SMART na później. Smacznego!