Brytfanna żeliwna 5,5 l NATUR IRON
Kaczka pieczona z jabłkami to jeden z klasycznych sposobów na przygotowanie tego wyjątkowo smacznego drobiu. Jednocześnie jest dość prosty w przygotowaniu. Najważniejsze jest to, aby dopilnować, by mięso nie wysuszyło się w piekarniku. Wyjmij je, gdy tylko stanie się idealnie miękkie. Do przygotowania dania przyda Ci się brytfanna.
Co jest potrzebne na kaczkę pieczoną z jabłkami?
- 1 cała kaczka
- 4 średniej wielkości jabłka
- 1 łyżka tłuszczu, np. masła klarowanego
- sól, cynamon i majeranek wg. uznania
- 2 ząbki czosnki
Jak przygotować kaczkę pieczoną z jabłkami?
Kaczkę oczyść i posól. Natrzyj ją majerankiem oraz zmiażdżonym i roztartym czosnkiem. Następnie jabłka umyj i obierz. 2 jabłka pokrój na połówki i oprósz cynamonem oraz majerankiem. Włóż je do wnętrza kaczki i zepnij. Nóżki kaczki przywiąż do kupra, skrzydełka ułóż na grzbiecie.
Tak ułożoną kaczkę przełóż do brytfanny NATUR IRON. Piekarnik rozgrzej do 180°C i włóż do środka mięso. Po ok. 5-6 minutach posmaruj wierzch kawałkiem masła, oliwą lub śmietaną. Zapiekaj, aż cała powierzchnia mięsa stanie się idealnie złocista. Wówczas skrop dno brytfanny wodą i zmniejsz temperaturę do 160°C. Resztę jabłek pokrój na połówki i włóż do zakwaszonej octem wody.
Wyjmij z piekarnika miękką kaczkę. Do sosu dodaj za to jabłka, osól je, posyp majerankiem i zagotuj pod przykryciem. Kaczę podziel na 4-6 porcji, do każdej dodając jabłko. Podawaj np. z ziemniakami i sałatką z czerwonej kapusty. Smacznego!
Dlaczego ważne jest, aby nie przesuszyć kaczki w trakcie pieczenia?
Kaczka to mięso, które łatwo może stać się suche, jeśli jest pieczone zbyt długo lub w zbyt wysokiej temperaturze. Ważne jest, aby monitorować mięso i wyjąć je z piekarnika, gdy jest już miękkie, aby zachować jego soczystość i delikatność. W przeciwnym razie, sucha kaczka będzie trudna do jedzenia i mniej smaczna. Utrzymanie odpowiedniego poziomu wilgotności mięsa można osiągnąć także poprzez skrapianie go tłuszczem i wodą w trakcie pieczenia.
Jakie są korzyści z używania jabłek w przepisie na kaczkę pieczoną?
Jabłka dodane do kaczki podczas pieczenia mają kilka korzyści. Po pierwsze, ich naturalna kwasowość pomaga zrównoważyć bogaty i tłusty smak kaczki. Po drugie, jabłka uwalniają sok podczas pieczenia, co pomaga utrzymać wilgotność mięsa i nadaje mu subtelny, owocowy aromat. Dodatkowo, pieczone jabłka stają się miękkie i słodkie, tworząc doskonałe połączenie smakowe z mięsem kaczki.
Jakie alternatywne przyprawy można użyć do natarcia kaczki?
Oprócz klasycznego zestawu przypraw, takich jak majeranek i cynamon, do natarcia kaczki można użyć różnych innych przypraw, aby nadać jej różne smaki. Można wypróbować mieszankę przypraw korzennych, takich jak anyż, goździki i kardamon, aby dodać świątecznego aromatu. Dla bardziej pikantnego smaku można użyć mieszanki chili, papryki i kminu rzymskiego. Inną opcją jest użycie ziół prowansalskich, takich jak tymianek, rozmaryn i szałwia, które nadadzą kaczce bardziej ziołowy i świeży smak.