Foremka kwadratowa 23 cm GRANITEX
Rollsy piernikowe z pomarańczą i czekoladą świetnie sprawdzą się w zimowe dni, nie tylko w święta. Sprawdź, jak przygotować je krok po kroku, wykorzystując do tego wygodne foremki do pieczenia. Wybierz takie, które zostały wykonane ze stali nierdzewnej, jeśli zależy Ci na ich trwałości lub z silikonu, gdy wolisz postawić na wygodę przechowywania.
Co jest potrzebne na rollsy piernikowe z pomarańczą i czekoladą?
- 40 g świeżych drożdży
- 125 ml ciepłego mleka
- 560 g przesianej mąki pszennej tortowej
- 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 czubata łyżeczka kakao
- 100 g roztopionego, ostudzonego masła
- 3 jajka
- 55 g cukru
Dodatkowo:
- tabliczka posiekanej gorzkiej czekolady / może być też mleczna
- skórka starta z jednej dużej pomarańczy
- łyżka cukru wanilinowego
- łyżka roztopionego masła
Składniki na lukier:
- cukier puder wymieszany z sokiem z pomarańczy
Podanych składników wystarczy na tortownicę 22 cm lub na ok. 14 babeczek.
Jak przygotować ciasto na rollsy piernikowe?
Rozkrusz drożdże i dodaj do nich łyżkę cukru oraz ciepłe mleko. Wymieszaj wszystko na jednolitą masę i odstaw na kilka minut. Jak drożdże będą rosły, dodaj pozostałe składniki i wyrób ciasto na gładką masę. Odstaw je na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Następnie ponownie przez chwilę wyrabiaj i rozwałkuj na prostokąt o grubości maksymalnie pół centymetra (ok. 40 x 60 cm).
Ciasto posmaruj masłem, posyp czekoladą, cukrem, skórką z pomarańczy i zwiń, zaczynając od długiego boku. Pokrój ostrym nożem i ułóż je w foremkach np. silikonowych SMART.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190°C (funkcja góra-dół) na ok. 20 minut.
Gdy rollsy trochę przestygną, przygotuj lukier, łącząc cukier puder z sokiem z pomarańczy. Ozdób nim przygotowany wypiek. Smacznego!
Na co zwrócić uwagę w trakcie wybierania czekolady?
Dobrej jakości czekolada powinna mieć jak najkrótszy skład. Poza tym nie powinna zawierać oleju palmowego, a cukier nie powinien znajdować się na pierwszym miejscu w składzie (dotyczy to również czekolady mlecznej!). Warto wybierać też czekoladę z ekologicznych plantacji lub taką, której producent dokładnie precyzuje z jakiego gospodarstwa pochodzą wykorzystane w produkcji ziarna czekolady. To ostatnie nie zdarza się jednak często i zazwyczaj dotyczy drogich, prestiżowych produktów.
Co daje przyprawa piernikowa?
Przyprawa piernikowa wpływa na smak i aromat Rollsów, ale nie tylko. To mieszanka przypraw, która może pozytywnie wpływać na trawienie. Dlatego też spożycie niewielkiej ilości babeczek, rollsów czy innych wypieków po obfitej wieczerzy, np. wigilijnej może wpływać korzystnie na samopoczucie.
Jak zrobić dobry lukier?
To nie jest trudne! Po prostu wymieszaj cukier puder i dowolny płyn (wodę, mleko, sok) aż do uzyskania satysfakcjonującej Cię konsystencji. Nie ma tutaj idealnych proporcji – wszystko zależy od Twoich preferencji i od tego, do czego będzie on wykorzystywany. Jeśli np. chcesz, aby lukier stworzył grubszą warstwę, powinien być gęstszy.
Autor przepisu:
@przepis_na_slodko
Autorka bloga @przepis_na_slodko