Schab wieprzowy po śląsku to przepis na pyszne, podgotowane mięso, które następnie zostało podsmażone na patelni. Podaje się go z aromatycznym sosem oraz ziemniakami, dlatego doskonale nadaje się na rodzinny obiad. Do jego stworzenia wybieraj wysokiej jakości, świeży schab, najlepiej pochodzenia ekologicznego.
Składniki:
- 750 g schabu
- 5 łyżek oleju sojowego
- 3 łyżki powideł śliwkowych
- 60 g bułki tartej
- 2 łyżki czerwonego wina
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka cukru
- sól wg. uznania
- 3 goździki
Jak przygotować schab wieprzowy po śląsku?
Schab pokrój w plastry i ugotuj w osolonej wodzie w garnku SMART STEEL, aż stanie się półmiękki. Wyjmij go z wody, przestudź i obtocz w bułce tartej. Następnie rozgrzej olej na patelni SOLID LITE i smaż na nim mięso.
W 500 ml wywaru, w którym wcześniej gotował się schab, gotuj przez chwilę goździki. Dodaj powidła, cukier oraz mąkę wymieszaną z odrobiną wody. Sos zagotuj, a gdy zacznie gęstnieć, dodaj do niego wino. Rozmieszaj, aż substancje dokładnie się połączą i podgrzewaj przez 2-3 minuty bez gotowania. Następie dopraw sos do smaku solą i cukrem.
Schab wieprzowy w sosie podawaj z tłuczonymi ziemniakami. Ułóż danie na talerzu CELESTIA. Smacznego!