Składniki:
- 400 g szynki cielęcej lub karczku
- 1-2 duże jajka
- min. 300 g klarowanego masła
- kilka łyżek mąki
- 1 szklanka bułki tartej
- sól i pieprz
- ćwiartki cytryny (do podania)
Jak przygotować sznycel wiedeński?
Mięso pokrój na plastry. Brzegi kotletów delikatnie natnij co 2-3 cm, aby nie odkształciły się podczas smażenia. Następnie włóż je do dużej foliowej torebki, połóż na desce i delikatnie, tak aby ich nie podziurawić i zbytnio nie rozpłaszczyć, rozbij tłuczkiem Gerlach. Każdy kotlet powinien mieć grubość ok. 3-5 mm.
Przygotuj trzy talerze. Na jeden przełóż mięso wyciągnięte z folii. Na kolejny wsyp mąkę oraz bułkę tartą. Do mąki dodaj sól i pieprz, a następnie dokładnie wymieszaj. Na płaski talerz wbij jajka i roztrzep je za pomocą widelca. Nim zaczniesz panierować kotlety, osusz cielęcinę papierowym ręcznikiem. Dopiero wtedy każdy sznycel obtaczaj po kolei w mące, potem w jajku i w bułce tartej.
Jeśli chcesz uzyskać jak najlepszy efekt, wybierz bardzo drobno zmieloną bułkę tartą. Przed przygotowaniem sznycli warto sięgnąć po blender lub malakser i rozdrobnić ją jeszcze bardziej. Dzięki temu panierka będzie lekka i puszysta.
Sznycle należy smażyć na klarowanym maśle z obydwu stron (np. na patelni Granitex z powłoką ceramiczną). Tłuszczu powinno być bardzo dużo: mięso powinno na nim pływać. Ważne jest również to, aby masło pokryło mięso od góry w trakcie smażenia.
Sznycle smaż na większym ogniu przez ok. 3-5 minut z każdej strony. Co chwilę ruszaj patelnią, aby mieć pewność, że kotlety nie przywierają do dna. Sznycle powinny być rumiane i wyglądać na lekko pomarszczone. Po usmażeniu można ułożyć je na papierowym ręczniku, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
Z czym podawać sznycle?
Sznycle ozdób pociętą na ćwiartki cytryną i podaj z purée ziemniaczanym i sałatką z sałaty lodowej. Aby ją przygotować, porwij liście, dodaj do niej śmietany, łyżkę octu, pieprz, sól oraz szczyptę cukru, a następnie wszystko wymieszaj. Smacznego!
Autor Przepisu:
Adam Borowicz – kucharz ze Śląska, popularny vloger, autor i gospodarz wielu znanych programów kulinarnych m.in. „To je Borowicz" w TVP oraz „Co je Borowicz na Śląsku" na antenie Canal+ Kuchnia. Charyzmatyczna postać i wymagający juror (możecie kojarzyć go m.in. z jury I edycji „Family Food Fight. Pojedynek na smaki"), który obecnie inspiruje kulinarnie w programach grupy mediowej Polsatu.
Łączy pasję i pracę — w poszukiwaniu nowych smaków odwiedził ponad 40 krajów. Bardzo ceni różnorodność kuchni świata, ale kocha również śląskie smaki, tworząc z nich wyśmienite sezonowe dania.